Učenici Muzičke škole sviraju sa Simfonijskim orkestrom

Ljubitelji muzike moći će da čuju dela Vivaldija, Bloha, Sarasatea, Vijenjavskog, Forea i Gluka u izvođenju đaka Srednje muzičke škole i niških simfoničara. Koncert će se, najavljuju, održati u ćetvrtak 18. maja u sali Simfonijskog orkestra od 20 sati.

Solisiti su troje mladih na violinama, jedna violončelistkinja i jedna flautistkinja, a svi su učenici Srednje muzičke škole – Aleksa Nešić, Tadija Mutavdžić, Mila Veljkovič, Valentina Lučković i Jovana Vojinović.

Aleksa Nešić je, navodi se u njegovoj biografiji, završio nižu i prvi razred srednje Muzičke škole “dr Miloje Milojević” u Kragujevcu na odseku violine. U dosadašnjem školovanju, kako piše, skrenuo je pažnju na svoj talenat nastupima na takmičenjima, festivalima, koncertima, internim časovima i seminarima kod eminentnih profesora violine. Nešić je sada učenik 3. godine Srednje muzičke škole, u klasi profesorke Miljane Hristov.

Drugi solista na koncertu Tadija Mutavdžić je takođe učenik 3. razreda, ali u klasi profesorke Milene Stevanović.

U dosadašnjem školovanju, osvajao je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih je najznačajnije “Petar Konjović” 2017. godine u Beogradu, na kom je osvojio 3. nagradu. Od 2016. godine, član je Artlink fondacije, za mlade talente – navodi se u njegovoj biografiji.

Violinistkinja Mila Veljković odrasla je, navode, u muzičkoj porodici i od malena se susreće sa klasičnom muzikom. Svoje muzičko obrazovanje započinje u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi profesorke Ljiljane Kitić. Njen napredak na violini je, kako piše, upotpunjen solo nastupima na raznim koncertima i učešćem na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Osvojila je prvu nagradu na međunarodnom festivalu ,,Muzičko proleće’’ u Smederevskoj Palanci 2014, prvu nagradu na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2011. godine u Knjaževcu, treću nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 2010. godine. Osvojila je četiri druge i jednu treću nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, kao i drugu nagradu na međunarodnom takmičenju gudača ,,Eugen Cuteanu” u Rumuniji 2016. godine – piše u biografiji.

Valentina Lučković, koja svira violončelo, imala je više od 30 nastupa na raznim manifestacijama. Prvi put je bila profesionalno angažovana sa 13 godina u dečijoj predstavi „Carevo novo odelo“ u Narodnom pozorištu u Nišu. Osvojila je brojne nagrade od kojih se izdvajaju – 3. nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu, 2. nagrada na Međunarodnom takmičenju u Nišu, 1. nagrada na festivalu u Negotinu. Dva puta je bila dobitnik Vidovdanske nagrade koju dodeljuje Grad Niš. Trenutno pohađa 1. razred Srednje muzičke škole u klasi profesora Ljubiše Radisavljevića.Plakat za koncertFoto: Plakat Simfonijski orkestar

Flautistkinja Jovana Vojinović ima 16 godina i živi u Aleksincu. Osnovnu Muzičku školu “Vladimir Djordjević” upisala je 2010. godine. U njenoj muzičkoj karijeri osojila je 3. nagradu na muzičkom festivalu u Užicu, 2. nagradu na muzičkom festivalu “Muzičko proleće” u Smederevskoj Palanci. Takođe u svom osnovnom školovanju dobila je i 1. nagradu na Festivalu muzičkih škola u Zaječaru. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu u Nišu i u klasi je profesorke Slavice Jovanović.

Dirigentska palica biće u rukama Miroslava Ivankovića, koji, kako navode u njegovoj biografiji, priprema i pedagoške koncerate.

Samostalno se niškoj publici predstavio kroz o

Post Author: Miša Radovanović