Kako da iskoristite maksmialno 48 sati u Beču?

Kako da upotpunite 48 sati u Beču

Beč deluje kao da je još uvek prestonica velike i uticajne imperije iz prethodnih vremena, a njegovi stanovnici se upravo tako i drže. Ovaj grad definitivno odiše imperijalnom nostalgijom – ogromne barokne crkve i aristokratske palate dominiraju centrom grada (Innere Stadt), monumentalni projekti s kraja 19. veka ulicom Ringstrasse, a razglednice s likom Cara Franca Jozefa i njegove žene Elizabete i dalje se prodaju na svakom koraku.

Paralelno sa starim habsburškim građevinama stoje zgrade iz perioda Jugendstila i ranog Modernizma, kada su u Beču živeli Freud, Klimt, Schiele, Mahler i Schönberg. U to doba, čuvene kafeterije ovog grada bile su od jutra do mraka pune intelektualaca.

To je bez sumnje bilo zlatno doba Beča, i posle toga je krenuo pad. Austrougarska imperija je prestala da postoji 1918, a Beč, nekada prestonica zemlje od preko 50 miliona ljudi, spao je sa dva miliona na jedva 1.5 miliona stanovnika, najviše jer se veliki broj čeških imigranata tada vratio kućama.

Beč od tada pokušava da se nosi sa svojom slavnom prošlošću, i nikako ne uspeva da se oslobodi reputacije ksenofobičnog grada. Ali Beč je svakako i danas savršeno inspirativan grad. Tu su neke od najboljih umetničkih kolekcija u Kunsthistorisches muzeju, orkestri svetskog glasa, i neverovatno arhitektonsko nasleđe.

To je istovremeno i izuzetno civilizovan grad, čist i bezbedan. Uprkos tome što mu stanovništvo rapidno stari, Beč ima odličan noćni život, sa pregršt klubova i Musikcafés koji su otvoreni do jutra.

Čak su i bečki restorani, poznati po davanju prednosti kvantitetu u odnosu na kvalitet, počeli da otkrivaju inovativnije načine spremanja hrane. Tome su doprineli i sve prisutniji restorani najrazličitijih etničkih kuhinja.

Većina ljudi koji prvi put dođu u Beč vreme u glavnom provodi u centru grada koji se zove Innere Stadt. Ovaj lavirint uličica danas je najvažniji komercijalni kvart, krcat radnjama, kafićima i restoranima.

Obratite pažnju na Stephansdom, najlepšu gotsku građevinu u samom centru pešačke zone. U jugoistočnom uglu Innere Stadta je Hofburg, nekadašnja carska palata i habsburško sedište. Danas je tu smešteno nekoliko muzeja, od kojih je najbolji Schatzkammer.

Nekadašnje zidine grada oko Innere Stadta srušene su 1857, i na njihovom mestu sada je spektakularan bulevar pod nazivom Ringstrasse. Danas se Ringstrasse koristi kao obilaznica oko najužeg centra grada, a automobili i autobusi tu često prave krkljanac. Ipak, ova ulica je mesto gde su nagomilane najgrandioznije javne zgrade kasne bečke imperije, među kojima je i novi gradski kulturni centar Museumsquartier.

Bulevar Ringstrasse okružuju Vorstädte, ili uža predgrađa, čiju spoljnu granicu čini saobraćajem zagušeni Gürtel (u bukvalnom prevodu “kaiš”), autoput obilaznica.

Gradski prevoz

Gradski transport je izuzetno razvijen i razgranat, i uključuje metro (U-bahn), tramvaje i autobuse koji u glavnom rade do 12.30 noću. Postoji i dobra mreža noćnih autobusa koji i du na svakih pola sata, u nekim delovima grada i na 15 minuta.

Tramvajski sistem u Beču je jedan od najrazvijenijih u svetu. Postepeno se uvode novi ultra-niskopodni ULF tramvaji, koje je dizajnirao Porsche.

Smestite se

Hoteli u centru grada su mnogobrojni, ali i skupi. Ni hosteli nisu naročito jeftini, mada je moguće naći prenoćište u šestokrevetnoj ili četrovorokrevetnoj sobi za 12 eura.

Čekirajte Hostel Hutteldorf (Schlossberggasse 8) gde ćete u četvorokrevetnoj sobi moći da prespavate za 16 eur. Dobra varijanta je nešto skuplji Do Step Inn (Felberstrasse 22/6) gde dvokrevetna soba košta 40 eur.

Dobra opcija su i pansioni: U fancy Pensionu Domizil (Schulerstrasse 14, +431 513 3199) dvokrevetna soba košta 95 eur.

Ako vam budžet nije tesan, preporučujemo Konig von Ungarn sa četiri zvezdice (Schulerstrasse 10, +43 151 58 40) gde dvokrevetne sobe koštaju oko 160 eur

Prošetajte kroz park

Prater je najveći park u Beču, a u njemu je i čuveni zabavni točak Riesenrad, visok 61 metar. Sagrađen je 1897, a pojavljuje se u filmovima Treći čovek Orsona Velsa i u filmu o Džemsu Bondu The Living Daylights.

Park je ogroman sa kilometrima staza za pešačenje. Na severnom ulazu u park možete iznajmiti bicikl.

Nedelja ujutro: pravac crkva

Svetski poznat Hor bečkih dečaka peva na jutarnjoj misi (9.15am) u Hofburgkapelle. Ulaz se plaća 1.5 eur (+43 153 399 27).

Kamernu muziku, u glavnom od Hajdna i Mocarta, možete čuti u Augustinerkirche (Crkvi Svetog Avgustina) nedeljom u 11am.

Kulturno popodne

Kunsthistorisches muzej (Maria-Theresien-Platz, www.khm.at) ima sjajne postavke i odličnu kolekciju Pitera Brojgela. Radno vreme je od 10am do 4pm.

Muzej MAK (Stubenring, 5, www.mak.at, 10am-6pm) nudi mešavinu Arts Nouveau i Deco.

Palata Belvedere ili Oberes Belvedere (Prinz-Eugen-Strasse, 3, 10am-5pm) je mesto gde se možete diviti delima Gustava Klimta.

Zdrava hrana

U Austriji čak i najjeftiniji supermarketi prodaju hranu izuzetno visokog kvaliteta. Ono što ćete odmah primetiti je jaka kultura konzumiranja organski gajene hrane.

Nezavisne organizacije sprovode rigoroznu kontrolu svakog proizvoda na kojem stoji da je organski gajen. I pored toga možete ih naći na svakom koraku, i koštaju potpuno isto kao i drugi proizvodi. Najbolje je da ih potražite u supermarketima kao što je “Hofer”. Na ovim proizvodima stoji nalepnica “Bio”.

Ako imate ograničen budžet, hranu kupujte u jeftinim supermarketima, kao što su Hofer (preporučujemo), Mondo ili Lidl.

Snek s nogu

Meso je glavni sastojak bečke kuhinje, a Bečke šnicle ćete naći na svakom koraku

Svratite u Figlmueller (Wollzeile 5, +00 43 1512 61 77, www.figlmueller.at), tvrdi se da oni imaju najveće Bečke šnicle u gradu. Ne samo što su ogromne, one se bukvalno prelivaju preko tanjira. Mesto je vrlo popularno i često je velika gužva. Ali sto ćete naći brzo jer na meniju su samo Bečke šnicle i Heuriger (mlado vino) tako da nema gubljenja vremena oko naručivanja.

Ako ste za orijentalni snek, odličan izbor je Maschu Maschu (Rabensteig 8, tel: +00 43 1533 2904). Ovde se pravi ubedljivo najbolji falafel u Beču, gradu koji vrvi od kioska sa arapskom hranom.

Pizza Bizi (Wollzeile, 5) je picerija sa salad barom – salate možete da sipate u tanjir nebrojeno puta.

Ako ste u stisci s vremenom, rešenje je Trzesniewski (Dorotheergasse 1, www.speckmitei.at, +00 43 1512-32-91) gde možete pojesti neki od njihovih kolosalnih sendviča.

Noćni život

Početkom 1980ih, pešačka zona između Crkve St. Ruprecht (najstarije u Beču) i mikropivare Bermuda Bräu postala je popularna kao Bermudski trougao. To je deo grada gde se toleriše glasna muzika, i gde su nikli mnogi barovi i mali klubovi.

Flex (www.flex.at) je verovatno najbolji klub u Beču. Nalazi se na kod Donaukanala, dela Dunava koje je postalo stecište off-mainstream, boemskih i umetničkih duša. Glavni dan za Flex je ponedeljak, ali i ostalim danima ima dobrih dešavanja.

Shiraz (www.shiraz.at, Stadtbahnbogen 168, +43.664.3355555) je mali i udoban bar gde možete da dođete na čil i pušite duvan iz nargile.

Indeks cena

Karta za bioskop: 6.00 eur
Litar mleka: 0.60 eur
Vekna hleba: 0.90 eur
Snek na ulici (kobasica i hleb): 2.50 eur
Čaša vina: 2.50 eur
Dnevna karta za gradski prevoz: 3.20 eur
Krevet u hostelu: 12.00 eur
Najniža cena za jednokrevetnu sobu u hotelu: 25.00 eur
Najbolja mesta za Bečki filharmonijski orkestar: 115.00 eur

Izvor: Blic