Beč u 2016.proglašen za najbolji grad za život na svetu

Studija koju jednom godišnje sprovodi kompanija „Mercer“ ocenila je glavni grad Austrije kao najbolji po kvalitetu života u 2016. godini.

Tako je Beč sedmi put zaredom zauzeo prvo mesto na osnovu ispitivanja kvaliteta života, u šta spadaju društveni i ekonomski uslovi, zdravstvo, životna sredina, obrazovanje, sigurnost, kao i životni standard.

U istraživanju uzeto je u obzir 230 gradova, među kojima je Bagdad dobio najlošiju ocenu. Zanimljivo je da su među prvima mnogi gradovi sa nemačkog govornog područja, pa je tako Cirih zauzeo drugo mesto, Minhen četvrto, Dizeldorf šesto a Frankfurt sedmo. London, Pariz i Njujork nisu čak ni među prvih 35, zbog mogućnosti terorističkih napada.

U Beču ima više studenata nego u bilo kom drugom gradu gde se govori nemački jezik. Takođe, Beč je postao omiljena destinacija britanskim turistima, koji umesto da idu u Barselonu ili Berlin, dolaze u Austriju da uživaju u skijanju, jezerima i planinama.

Kad je o „našim“ gradovima reč Beograd je zauzeo 141. mesto, Sarajevo 158. a Skoplje 159. mesto. Ljubjana je na zavidnoj 76. poziciji, a Zagreb na 98-oj.

Izvor: The Guardian

 

Post Author: Miša Radovanović