Noć muzeja

Sa ukupno 390 impresivnih sadržaja održana je najbolja Noć muzeja do sada pod sloganom “Velike i male revolucije.” U 44 grada i mesta u Srbiji 14. po redu manifestacija startovala je u 17 časova i trajala do 1 iza ponoći.

Širom Beograda vladala je ogromno interesovanje građana koji su u nepreglednim kolonama obilazili sve kulturne postavke koje glavni grad nudi. Bilo je čak 68 lokacija raspoređenih u šest celina i 136 dešavanja, tako da je trebalo pažljivo napraviti plan obilaska.

Zavirite i OTKRIJTE šta se KRIJE ispod beogradskog asfalta, u PODZEMNIM prolazima (FOTO)

Kako bi se dodatno olakšalo kretanje organizatori Noći muzeja su imali fenomenalnu pogodnost. Naime, karta za Noć muzeja, uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, važila je kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza od 16 časova pa sve do ponoći.

Noć muzeja

Foto: Promo

Kako bi svi posetioci Noći muzeja, na najlakši način napravili svoju rutu za tu je bio i servis „Moja staza“ posredstvom koga je bilo moguće isplanirati ličnu šetnju kroz muzeje. Na sajtu manifestacije www.nocmuzeja.rs se prijavljivanje na servis „Moja staza“ vršilo posredstvom Fejsbuk naloga ili e-mail adrese. Kreirana lista mogla je biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.

Oglašavanjem fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu, manifestacija je i zvanično počela.

Svi Beograđani pričaju o RIMSKOM BUNARU na Kalemegdanu, ali malo njih zna TAJNU koju krije (FOTO

Kalemegdan je bio i ostao simbol Beograda. Bio je rušen i iznova građen, a najveća misterija tvrđave je svakako Rimski bunar. To je mesto koje zaokuplja najveću pažnju posetilaca zbog raznih nerazjašnjenih događaja koji su se odigrali među njegovim zidinama. Zahvaljujući zanimljivoj i realističnoj rekonstrukciji planova mehanizma za pumpanje vode iz bunara iz 18. veka u 3D filmu imali smo priliku da lično dоživimo mističnu аtmоsfеru Rimskоg bunаrа, prоšеtаmo sе njеgоvim hоdnicimа i siđemo dо sаmе pоvršinе vоdе.

Rimski bunar

Foto: Srbija Danas

Takođe, imali smo priliku da raširimo krila i uživamo u vrhunskoj kreativnosti. Umetnica Еstеr Zајmi Мilеntiјеvić inspirisana je sovom kao pticom, bićem i simbolom. Ona svoje еmоciје vizualizuje krоz оblik, fоrmu, liniјu, pоvršinu i bојu i tako naslikana sоvа dоbiја nоvо znаčеnjе.

Sa sovom kroz noć

Foto: Srbija Danas

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu samo u Noći muzeja, mogli smo videti kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo. Specijalno zanimljiv deo ove priče čine policijska vozila koja su se koristila od pedesetih naovamo. Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ predstavlilo se jedinstvenom i neponovljivom izložbom o istorijatu srpske policije pod nazivom „Hladna glava, vrelo srce,čiste ruke!“

Neispričana priča o Beogradskom sajmu, predstavljena je u Konaku kneginje Ljubice. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

ZNATE LI DA BEOGRAD IMA KRIVI TORANJ? Evo kako izgleda pogled sa njegovog vrha – 52 metara od zemlje (GALERIJA)

Usred gradske gungule, tamo gde je slobodno parking mesto suvo zlato, baš kao i kvadrat stambenog prostora, sakrio se beogradski Krivi toranj. I on se, onako šeretski, po “ugledu” na svog starijeg “brata” iz Pize, nakrivio tokom godina za gotovo 50 centimetara u odnosu na samo zdanje i temelj. Iako je u njegovom okruženju neprestana gužva, a ljudi stalno jure, ovaj toranj je uspeo da se sakrije između zgrada na Crvenom krstu u Bregalničkoj ulici i da koliko je to moguće, ostane neprimetan. S druge strane, kod njega nema nikakvog skrivanja i sve se vidi – ako se popnete na njegov vrh na visini od 52 metara, čitava srpska prestonica biće vam kao na dlanu.

Crkva Svetog Ante Padovanskog

Foto: Srbija Danas

Najveći kuriozitet ovogodišnje manifestacije bio je otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde je predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć dopremljen je iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima, u koju se nakon Noći muzeja vraća.

kuran

Foto: Promo

U Belom dvoru je specijalno prikazana izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika. Takođe je predstavljena i čuvena fotografija koja je načinjena u hotelu „Njujorker“ prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine.

 

LJUBAV I REVOLUCIJA: U koga su se zaljubljivali revolucionari? (FOTO)

geo

Foto: Srbija Danas

Dok hodate kroz noć, da li se zapitate: šta se krije ispod nas, ispod beogradskog asfalta, u podzemnim prolazima i lagumima?

Imali smo priliku zahvaljujući kombinaciji izložbe i projekcije filma „Potraga se nastavlja“, da se podsetimo, a malo i saznamo o tajanstvenom svetu laguma, kazamata, tunela, tajnih vojnih baza i bunkera nastalih tokom burne istorije Beograda.

Barutana

Foto: Srbija Danas

Podsetimo, Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Na osnovu svega viđenog ove godine, nema sumnje da će manifestacija nastaviti da raste i postajati sve popularnija sa svakim sledećim održavanjem. Organizatori zaslužuju sve čestitke jer su ne samo opravdali, nego i nadmašili očekivanja svih posetilaca.

 

Post Author: Miša Radovanović