Pozorišna predstava, Balkan macht frei

Utorak, 20.06.2017, 20:00,Minhen

Režija: Oliver Frljić
Residenztheater, Marstall (Predstava je na nemackom jeziku)

Oliver Frljic: “U Minhenu sam radio predstavu Balkan macht frei koja je koristila strategiju subverzivne afirmacije – išao sam na potvrđivanje određenih stereotipa i očekivanja od mene kao autora koji dolazi iz tog specifičnog, balkanskog konteksta. U jednom trenutku je ta priča postala priča o nemačkom društvu i kako ono radi isključenja. Mislim da su strukturalni rasizam i njegova očekivanja prva pitanja koje autor koji ovdje radi treba postaviti…

..Kolonijalni status društava s periferije Europe, u koja bih ubrojao i državicu u kojoj trenutno živim, tematizirao sam upravo u predstavi Balkan macht frei. Jedno od pitanja koje se mom scenskom alter-egu postavlja u toj predstavi glasi “Šta vi uopće znate o njemačkom društvu? Znate nešto malo o Trećem rajhu i to je to”. Upravo time sam htio naglasiti na koji način se autora koji dolazi s Balkana, a ne želi u rafiniranijoj formi potvrđivati dominantne stereotipe o tom prostoru, diskvalificira.”

kultamour.de: “Balkan macht frei ist wohl einer der intensivsten Theaterabende die man momentan auf Münchens Bühnen erleben kann.