ZA ĐAKE ROME KNJIGE MNOGO ZNAČE

Bor, Knjaževac,

Smanjenje predsrasuda i segregacije, jednaka prava i tolerancija, sprečavanje „osipanja“ romske dece iz obrazovnog sistema, kao povezivanje i saradnja relevantnih institucija i organizacija, neke su od ključnih preporuka za bolje uključivanje romske dece u obrazovni sistem.KNJ - Romi sporetOsnovno obrazovanje i vaspitanje se obično smatra odgovornošći države, odnosno Ministarstva prosvete..Istraživanja, međutim, pokazuju da polovina učenika romske nacionalnosti zbog siromaštva ne poseduje obavezne udžbenike, dodatne materijale i druga neophodna sredstva za  nastavu što im u stvari ograničava mogućnosti učenja i otežava učenje.

Knjazevac Dom kulture

Opštine Knjaževac trudi se već nekoliko godina unazad da ovaj problem prevaziđe obezbeđujući besplatne udžbenike i školski pribor, ali i užinu  i besplatan prevoz svih učenika osnovnih škola i predškolskih ustanova, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Veoma značajna je sve veća saradnja obrazovnih institucija sa lokalnom samoupravom uz čiju pomoć se utiče na poboljšanje životnih uslova i obrazovanja Romske zajednice.

Marija Simić, Romski koordinator SO Knjaževac

LJubinka Simić, Romski koordinator SO Knjaževac

O angažovanju opšine govori nam LJubinka Simić, Romski  koordinator

U osnovnoj školi „Kaplar“je negde oko desetak prvaka,u osnovnoj školi „Vuk“ mislim da je oko šestoro, a u osnovnoj  školi „Dubrava“ petoro prvaka. Da li će ta deca ići redovno u školu ili ne zavisi od roditelja, koji na žalost još uvek odlaze u zemlje zapadne Evrope kao takozvani lažni azilanti odnosno što bi oni rekli trbuhom za kruhom.

Situacija je, za sada, dobra. Potrudili smo se da na vreme obiđemo sve porodice. Još u junu-julu mesecu je odrađena kampanja među roditeljima predškolca i prvaka. Rečeno im je šta je potrebno od dokumentacije, upućeni su gde da odu kakao doći do zdravstvene dokumentacije do izvoda, zatim kad je upis, kad su zakazana testiranja, kaže Ljubinka Simić.

Pored lokalne samouprave u Knjaževcu su se u rešavanje problema integracije romskih đaka uključila i udruženja građana.

NVO “Edukativni centar TIM“ je jedna od organizacija u Knjaževcu koja u svom radu posebnu pažnju posvećuje Romskoj zajednici.

Ivan Milutinovic KNJ

Ivan Milutinović, kordinator “Edukativnog centra TIM“.

Tokom godina, različite organizacije su realizovale različite programe i projekte namenjene podršci siromašnoj deci i učenicima romske nacionalnosti. Marginalizovane grupe poput siromašnih Roma, samohranih roditelja i drugih postale su vidljivije u javnosti zahvaljujući radu organizacija civilnog društva. Posebno treba istaći veoma značajnu saradnju nevladinog sektora sa Romskim kordinatorom lokalne zajednice, kaže Ivan Milutinović, kordinator “Edukativnog centra TIM“.

Milutinović je izneo da je veoma značajna sve veća saradnja OCD sa lokalnom samoupravom u Knjaževcu preko koje se utiče na poboljšanje životnih uslova i obrazovanja Romske zajednice. Dodaje pri tom da je za unapređenje položaja romske dece u sistemu obrazovanja, ali I položaja Roma uopšte neophodna koordinirana akcija države, lokalne zajednice i lokalnih udruženja.

Projekat_Daj_t_e_se_na_znanje-disclaimer

Post Author: Miša Radovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *