Пластика у водоводној води

Милиони људи широм света пију воду из чесме која је загађена пластиком. Морске и океане су угушене ситним пластичним влакнима и фрагментима. Већ смо знали да микропластика улази у наше тело кроз потрошњу контаминираних морских плодова. Сада постаје јасно да су наша тела инфицирана пластичном не само преко ланца исхране, већ и кроз нашу воду за пиће. Ново истраживање по први пут показује огромну количину овог проблема: 83% наше воде за пиће је загађено нанопластиком.
Првобитна истраживања Орб Медиаа , америчке платформе за истраживачко новинарство, откривају како су микроскопска пластична влакна загадила воде из воде из целог света. Највећи проценат контаминације пластике у води за пиће пронађен је у САД. У 94% свих узорака воде пронађена су пластична влакна, од Америчког Агенције за животну средину до Трумп Товер-а. Иако је најнижа стопа мерена у европским земљама, то и даље значи стопу загађења од 72%.

Налази су прилично алармантни, јер још увијек није познато које су посљедице за људско здравље. Истраживачи тврде да ови резултати хитно захтевају даља истраживања. У њеном високо препоручљивом интерактивном дуготрајном Инвисиблес, пластика у нама Орб Медиа чини све информације о пластичном загађењу и истраживању на располагању. Организација такође даје савјете о ограничавању пластичног отпада у окружењу. У будућности не користите сламке у својој соде и опрати своју одећу само мало чешће.

Адессиум фондација подржава Орб Медиа због важности развоја нових облика истраживачког новинарства. Орб Медиа фузира масовну анализу података са знањем из публике и професионалним извештавањем. Продукције Орб Медиа-а доводе до повећања свијести међу јавношћу. Друге (лобистичке) организације у нашем портфолију пројеката имају користи од овог истраживања, на примјер у смањењу загађења пластике.

О овом партнеру
Орб ствара нову врсту новинарства која изазива начин на који видимо наш свет и доводи нас у везу са стварима које делимо. Орб открива комплетан новинарски потенцијал онога што је технологија омогућила. Орб пружа нову перспективу, освежавајућу врсту новинарства, која се одазива и доступна је људима различитих националности, расама, религијама и језицима. Њихов реинвентирани уређивачки процес омогућава им да пруже различиту глобалну публику новинарству који нас изазива и уједињује.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *