Protokol o saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine

Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, kojim u ime Vlade Srbije predsedava, Protokol o saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefikom Ramadanovićem.

„Vlada Srbije iskreno je posvećena unapređenju položaja Roma i Romkinja i njihovom uključivanju u sve sfere društva. Protokol o saradnji koji smo danas potpisali govori o našoj rešenosti da zajedno radimo na smanjenju diskriminacije. Naš cilj je nulta diskriminacija u društvu“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će Koordinaciono telo kojim predsedava zajedno sa romskim nacionalnim savetom i lokalnim samoupravama raditi na sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje romske zajednice, pre svega kroz oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravstva i zapošljavanja.

Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zahvalio je potpredsednici Vlade na dosadašnjoj posvećenosti ovoj oblasti, istakavši da je za Rome i Romkinje današnje potpisivanje Protokola o saradnji istorijski događaj.

„Po prvi put smo prepoznati od strane države, Vlada Srbije je naš najznačajniji partner u borbi za bolji život. Cilj nam je da radimo zajedno, još bolje i efikasnije, na unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji. Potpisivanje ovog protokola predstavlja veliki napredak i podstrek Nacionalnom savetu da zajedno sa Vladom Srbije radi na postizanju tog cilja“, rekao je Ramadanović.

Protokol o saradnji između Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, između ostalog, ima za cilj delotvorno sprovođenje politika usmerenih na povećanje socijalne uključenosti Roma i Romkinja u Republici Srbiji, jačanje saradnje koja će rezultirati zajedničkim delovanjem na lokalnom nivou u cilju adekvatnog sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kao i aktivno sprovođenje kampanja kojima se podiže svest o položaju Roma i Romkinja i gradi solidarnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *