”Na izvoru”

Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor” počinje realizaciju projekta ”Na izvoru”.Predavanjem o timočkom govoru u Regionalanom centru za stručno usavršavanje bitće  održano 29. marta. Projekat je, prvenstveno, namenjen mladim ljudima, sa idejom da se na njih prenesu saznanja o prošlosti knjaževačkog kraja.

Izvor dugogodišnjom aktivnosti neguje zaštitu kulturne baštine Knjaževca.Projekat bazira na bigatoj istoriskoj baštini i životu stanovništva u seoskom području.

Dugogodišnjim aktivnostima negovanje  običaja, domaće radinost, tradicionalna trpeza, priče o  varoškim  pesmama ,jeziku i borbi protiv zaborava pričama o starim zanatima našeg kraja.

http://carolijaistoka.com/udruzenje-izvor#

U  realizaciji projekta učestvuju aBojan Ristić, nastavnikom u Tehničkoj školi i Vladanom Stojadinović, direktorkom Narodne biblioteke ”Njegoš”.

Ima dosta sela na području  Knjaževaca sa bogatom istoriskom verskom i kulturnom prošlošću o kojima je veoma malo zapisano.

Život i naučno delo Tihomira Đorđevića (etnologa, folkloriste, kulturnog istoričara i profesora , rođenog u Knjaževcu),jedna je od tema projekta.

Predavanja i radionice namenjene  su mladim ljudima iz knajževačke opštine i održaće se  u Regionalnom centru za stručno usavršavanje.Finale projekta odvijaće se   na vodopadu Bigar i  izložbi u Domu kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *