Prijatelj Roma, predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković

Opština Odžaci je pobednik kampanje pod nazivom “Gradonačelnik – prijatelj Roma”, koja je sprovedena u okviru projekta “Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske”. Nagrada je predsednici opštine Odžaci Latinki Vasiljković uručena na svečanosti koja je održana 9. aprila u Briselu.

Ovaj projekat je finansirala Evropska unija, u organizaciji Evropske romske mreže ERGO, a u Srbiji ga je sproveo Forum Roma Srbije, na čelu sa izvršnim direktorom Dejanom Markovićem.

Osnovni cilj kampanje, koja je trajala u periodu od 6. do 17. marta, bio je da promoviše dijalog između opština i romske zajednice, kao i da se istaknu pozitivni primeri saradnje. Pravo da se kandiduju imali su svi gradovi i opštine sa Zapadnog Balkana, uključujući i predstavnike Srbije.

Komisija koja je izvršila ocenjivanje prijavljenih lokalnih samouprava, dodelila je prijavi opštine Odžaci najviše bodova i omogućila da Odžaci predstavljaju Republiku Srbiju u okviru “Evropske nedelje Roma”, koju su u Briselu organizovale evropske institucije i romske nevladine organizacije.

Gradonačelnicima i predsednicima opština osam gradova sa Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu u Briselu su 9. aprila dodeljene evropske nagrade “Gradonačelnik – prijatelj Roma”.

Svečanost su otvorili Soraja Post, članica Evropskog parlamenta, Kristijan Denijelson, generalni direktor Evropske komisije zadužen za proširenje, Mila Carovska, ministarka rada i socijalne politike Republike Makedonije i Adrijatik Hasantari, generalni menadžer projekta i direktor Roma Active Albania.

Na dodeli je rečeno da je nagrada ustanovljena sa ciljem da se podigne svest o

problemima romske zajednice u lokalnim zajednicama Zapadnog Balkana i Turske, kao i da se ojača dijalog između opština i romskih zajednica i da se u prvi plan istaknu pozitivni primeri.

U kampanji je učestvovalo 49 opština, dok je na lokalnom nivou mobilisana 41 organizacija civilnog društva. Ova kampanja je jedan u nizu koraka u pravcu jačanja dijaloga između opština i romskih zajednica i praktične primene najboljih praksi. Izbor za „najboljeg prijatelja Roma među gradonačelnicima” može pomoći zajednicama da ostvare svoje vizije kao i da otvori prostor za jednako učešće opština i romskih zajednica u međusobnom dijalogu.

U okviru konkursa, organizacije su pozvale opštine da podele pozitivne primere integracije Roma. Osim toga, konkursom, a naročito kriterijumima odabira, istaknuta je ideja projekta, tj. osnaživanje, mobilizacija i dijalog između lokalnih vlasti i romskih zajednica na jednakom nivou.

U svrhu konkursa je uspostavljeno sedam nezavisnih žirija koji su procenjivali prijave i upoređivali tvrdnje iznete u prijavama sa prilikama na terenu. Budući da je konkurencija bila jaka, žiriji su u većini zemalja imali težak zadatak. Uprkos tome, žiri iz svake od zemalja je odabrao po jednog gradonačelnika za kog je smatrao da je najbolji prijatelj Roma, osim Turske koja je predložila dva pobednika.

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *