Otkrivanje jezika i običaja Roma

Časove posvećene jeziku Narodna biblioteka ”Njegoš” počela je danas predstavljanjem projekta ”Istraživanje jezika i folklora Roma u Knjaževcu”. O projektu, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, govorile su dr Biljana Sikimić i dr Svetlana Ćirković, naučne saradnice Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Romi i Romkinje, za mnoge su zagonetan narod, čiji jezik i kulturu otkrivamo kroz projekat, koji Narodna biblioteka ”Njegoš” realizuje u saradnji sa Balkanološkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti. Realizacija je počela u julu ove godine, a cilj nam je da kao konačni rezultat izradimo romsko – srpski rečnik, kaže naučna saradnica dr Svetlana Ćirković.

”Od jula do danas uradili smo tri faze projekta, snimili 14 časova audio i video materijala. Montiran je kratki film koji se nalazi na našem jutjub kanalu. U toku je transkripcija snimljene građe. Nadam se da ćemo u toku iduće godine uspeti da objavimo zbirku tekstova i da razmišljamo o izradi romsko – srpskog rečnika”.

U istraživanja na terenu uključeni su mladi poznavaoci romskog jezika i sami otkrivajući nepoznate činjenice o svom narodu.

Post Author: rtvm2018