Pariz, Brisel i Madrid ne poštuju evropske standarde

Evropske prestonice najavile su da će pokrenuti pravni postupak protiv Evropske komisije, optužujući je za popuštanje automobilskoj industriji. Pariz, Brisel i Madrid, kritikovani da ne poštuju evropske standarde u pogledu kvaliteta vazduha, tražiće da se poništi evropska regulativa o emisijama azotnih oksida iz dizel vozila, piše francuski nedeljnik Tribjun.

Evropska komisija se našla na udaru kritika jer je nekoliko evropskih gradova optužuje za dvostruke standarde.

Glavni gradovi evropskih zemalja priznaju da je Komisija preduzela mere da smanji zagađenje iz vozila usvajanjem direktive 2016. posle skandala “dizelgejt”, kada je otkriveno da nemački proizvođač automibla Folksvagen lažira podatke o emisiji štetnih azotnih oksida. Gradovi, međutim, optužuju Komisiju da je proizvođačima automobila dala previše vremena da se prilagode novim testovima za merenje emisije štetnih gasova na putevima (RDE).

Regulativom EU ograničena je maksimalna emisija azotnih oksida iz dizel vozila tokom RDE testova na 80mg/km, ali predviđen je prelazni period do 2023. tokom kojeg će biti dozvoljeno određeno prekoračenje tog nivoa.

Od septembra 2017. novi modeli, a od septembra 2019, sva nova vozila mogu da prekorače dozvoljenu količinu azotnih oksida za 110%. Od januara 2020. novi modeli, odnosno od januara 2021. nova vozila, mogu da prekorače ograničenje za 50%.

Ako gradovi dobiju Komisiju na sudu, moći će da uvedu ograničenje od 80mg/km, ali će to biti zasnovano na novom testiranju na putevima.

Post Author: rtvm2018