Evropska unija nastvalja da pruža podršku jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou

  1. 14. novembar 2018, Kragujevac

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija te bolji život stanovništva”, rekao je danas u Kragujevcu šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, čestitajući predstavnicima i predstavnicama 34 lokalne samouprave kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.

Lokalne samouprave će tako realizovati dvanaest projekata koji se odnose na izradu projektno-tehničke dokumentacije, 19 projekata forumulisanja planske dokumentacije i devet projekata poslovne infrastrukture, koji će doprineti stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih aktivnosti i privlačenje investicija.

Ambasador Fabrici je posebno čestitao zaposlenima u lokalnim administracijama koji su uložili znanje i napore u pripremu kvalitetnih projekata, kao i gradonačelnicima i predsednicima opština koje su obezbedili političko vođstvo i viziju.

Šef Delegacije EU je takođe istakao da su lokalne samouprave važan partner u evropskim integracijama, jer se više od 70 posto zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom nivou, i zato i lokalne samoprave kao i lokalne zajednice treba da  budu uključenje u proces pristupanja EU.

„Ministarstvo za evropske integracije podržava realizaciju ovog programa budući da se njegovim sprovođenjem obezbeđuje održivi razvoj lokalnih samouprava uz smanjenje regionalnih dispariteta i kontinuirano jačanje sposobnosti gradova i opština za korišćenje evropskih fondova“, rekao je Branko Budimir, pomoćnik ministra za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Kako je dodao podrška poboljšanju poslovnog okruženja predstavlja nezaobilazan činilac ukupnog progresa lokalnih samouprava.

Kako je rečeno u narednom periodu aktivno će se raditi na razvoju sličnih programa u nadi da će razvojni partneri među kojima je i EU podržati njihovu realizaciju.

Aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

[1] Lokalne samouprave koje će uz podršku Evropskae unije realizcovati projekte izrade tehničke i planske dokumentacije kao i projekata poslovne infrastrukture: Aranđelovac, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Čačak, Čajetina, Dimitrovgrad, Doljevac, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kučevo, Leskovac, Majdanpek, Merošina, Niš, Paraćin, Pirot, Priboj, Rača, Raška, Smederevo, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac,  Šabac, Topola, Užice, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje i Zaječar

Post Author: rtvm2018