Srbija i Bugarska sarađuju u oblasti zaštite životne sredine, 22.01.2019

 22.01.2019

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar životne sredine i voda Bugarske Neno Dimov potpisali su u Dimitrovgradu dva dokumenta značajna za oblast zaštite životne sredine.

Trivan i Dimov potpisali su Memorandum o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine i Sporazum između dve vlade o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

Na bilateralnom sastanku dva ministra dogovoren je nov zamah i intenziviranje saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, kako u globalnim okvirima, tako i putem zajedničkih projektnih aktivnosti i rešavanje svih otvorenih ekoloških pitanja.

Osim razmatranja mogućih pravaca razvijanja saradnje u oblasti zaštite životne sredine, razgovarano je i o konkretnim ekološkim problemima u pograničnom području, povodom uticaja privrednih aktivnosti na životnu sredinu na području opštine Bosilegrad.

Dimov je u razgovoru preneo duboku zainteresovanost Bugarske za pridruživanje Srbije EU i izrazio punu spremnost za podršku i pomoć Srbiji u otvaranju Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da će završetak procesa pregovaranja i pristupanje Srbije Uniji biti od velikog značaja za regionalni razvoj, i istovremeno “osigurati boljitak državljana sa obe strane granice”.

Dimov je istakao neophodnost da se vodi zajednička briga o stanju životne sredine u pograničnom području, a u skladu sa evropskim vrednostima i u interesu svih građana koji tu žive.

Trivan je ukazao da će, na osnovu dobrih prijateljskih odnosa dve zemlje, novi zamah saradnji o svim pitanjima zaštite životne sredine doneti dobrobit ukupnom društvenom razvoju na održivim osnovama, ali i efikasnija rešavanja konkretnih ekoloških pitanja i problema lokalnih zajednica.

On je rekao da će Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije preispitati uslove pod kojima se privredne aktivnosti odvijaju u kontekstu prekograničnog uticaja na životnu sredinu, pojačati kontrolu i inspekcijski nadzor, i podržati u lokalne samouprave pograničnih područja u projektnim aktivnostima, pre svega na rešavanju pitanja prerade otpadnih voda. S.V,

 

 

Post Author: rtvm2018