Sprečimo trovanje pčela u Srbiji

U Domu kulture u Knajževcu danas je održano predavanje o zaštiti pčela.Na skupu prisustvovali su pčelari organizacije pčelara u Knjaževcu.U Srbiji, prema podacima Saveza pčelarskih organizacije Srbije, deluje 20.000 pčelara sa preko 1.200.000 košnica. Ovo je najveći broj košnica pčela po glavi stanovnika (1 košnica na 6 stanovnika) u svetu, proizvodnja meda kod nas predstavlja veliki izvozni potencijal proizvodnje. Od toga je još važniji uticaj pčela na životnu sredinu. Procenjuje se da indirektna korist od oprašivanja pčela u Srbiji iznosi 150 miliona evra godišnje, dok je čak trećina svetskih zaliha hrane proizvedena zahvaljujući oprašivanju pčele.

Međutim, zbog nedovoljne svesti o važnosti očuvanja pčela, neodgovarajućih propisa ili njihove loše primene, pčelarstvo u Srbiji je suočeno sa nizom izazova:

Mnogostruko uvećano korišćenje pesticida, naročito neonikotinoida ima fatalan uticaj na pčele.
Upotreba pesticida u vreme cvetanja se kosi sa ritmom življenja pčelinjih zajednica. Uz to, u Srbiji cveta i sivo tržište pesticida, pa se koriste pogrešni pesticidi, u pogrešno vreme, u pogrešnim količinama.
Usled malog broja inspektora, oni najčešće ne mogu da izađu na teren dovoljno brzo po prijavi za trovanje pčela, te se pesticidi razgrade toliko da je njihovo prisustvo teško dokazati, pa masovna trovanja pčela najčešće prolaze nekažnjeno.
Zaprašivanje komaraca iz aviona dovodi do masovnog trovanja pčela. Iako Zavod za biocide i medicinsku ekologiju najavljuje akciju tretiranja komaraca iz vazduha 48 sati unapred, kako bi pčelari mogli da premeste svoje košnice na bezbednu lokaciju, u praksi selidba košnica je teško izvodljiva.

Post Author: rtvm2018