S LJUBAVLJU – IZ FIRENCE (DA FIRENZE CON AMORE!)

REPORTAŽA

Sanja Vidojković, nas dopisnik iz Italije

Broj obolelih i mrtvih u Italiji lagano počeo da pada pre par dana, pa opet raste, pa pada…..kao da se poigrava sa ljudima. Kao da želi da pošalje poruku: nema opuštanja, vidim šta radite čim vam okrenem leđa. Lekcija, dakle, još uvek nije savladana.

Italija se trgla tek posle 21 marta, crnog dana u kojem je bilo najviše obolelih i mrtvih. 6557 obolelih, 793 mrtvih.

Ja živim u Firenci. Punih sedam godina. Volim ovu zemlju i ovaj grad, kao što volim i moju Srbiju. Zato nisam pobegla, ostala sam sa svojim prijateljima, komšijama, sa svima onima sa kojima sam provela sve lepe dane u prošlosti. I nemojte da mislite da mi je lako. Vi ste sa svojim porodicama u svojoj kući – ja sam sama. Vi ste u svojoj zemlji – ja u tuđoj. I samoća se razlikuje, ali je muka svih nas jednaka. Baš zato želim da je, iz ove moje kuće u tuđoj ali nekako i mojoj zemlji, podelim s vama.

Firenca, srećom, nema puno obolelih. Kad kažem nema puno obolelih, broj poredim sa Lombardijom. Ali u odnosu na moju Srbiju, Toskana – regija u kojoj se Firenca nalazi,  ima puno zarženih koronavirusom. Samo u jednom gradu, u kojem do pre nekoliko dana većina nije shvatala šta se događa, uprkos preduzetim merama i zabrani kretanja. Danas fjorentinci to razumeju. Brzo su shvatili, pošto je Vlada povećala kazne od 200 pre nekoliko dana, do čak  3 hiljade eura danas.

Policajci su na ulicama i kontrolišu sve građane koji isključivo sa sertifikatima mogu da odu u prodavnicu, apoteku, banku ili poštu. 90% njih nosi masku. Oni koji je ne nose, nisu mogli da je kupe. I ovde je, kao i u Srbiji, nestašica maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Uozbiljili se fjorentinci prilično. Drže odstojanje u marketu, u kojem čekam red,  stojimo udaljeni jedan od drugog i poštujemo pravila. Isto je i u apoteci, banci, pošti – na mestima koja građani mogu da posećuju, kako bi obavili posao. Uz dozvolu, razume se. Odneo vrag šalu, pa su se i moji razdragani i dobro raspoloženi Italijani, uozbiljili.

Prodavnice snabdevene. Ponešto i nestane, ali nije strašno. Stići će za koji dan, a bez mnogih stvari se i može. Menjaju se prilike, a menjaju se i ljudi. Vraća se empatija, razumevanje, solidarnost…… i to ohrabruje.

Mnoge italijanske kompanije, poznate ličnosti, sportisti, pomažu pozamašnim sumama. Ovih dana je u prvi plan u medijima izbila najpoznatija italijanska influenserka Chiara Feragni, koja je sa svojim mužem formirala Fond i prikupila 4 miliona evra. Zahvaljujuci donaciji,  uspeli su da otvore za samo nekoliko dana novo odeljenje za intezivnu negu bolnice “San Rafaelo” u Milanu. Bravo za Chiaru, koja  svakoga dana animira poznate ličnosti i na balkonima zgrada u Milanu organizuje virtuelne koncerte. Pre par dana pevao je najpoznatiji italijanski tenor Andrea Bocelli sa sinom Matteom.

Vidim da se slične stvari događaju i u mojoj Srbiji. Ljudi postaju drugačiji, čini mi se bolji. Budi se u njima ono ljudsko, što su potisnuli pod najezdom kojekakvih savremenih novotarija i vrednosti. I sebe lično sam uhvatila u tome. Pre nekoliko sedmica bila sam strašno razočarana što neću moći ove godine na dugo planirani odmor, a ovih dana sam bila srećna kada sam u marketu pronašla jaja. Čovek je, izgleda, morao da se otrezni.

Zašto sve ovo govorim? Zbog toga što Srbija ima veću šansu za otreznjenjem. Zbog toga što je u bitku krenula relativno na vreme. I zbog toga što pred sobom ima „primer loše prakse” koji ni u ludilu ne sme da sledi.

Zato sam odlučila da pošaljem poruku mojoj Srbiji i svima onima koje volim: Ostanite kod kuće. Nije teško. Ja ovde u Firenci sledim srpska uputstva. Zato što su ozbiljnija i bolja od italijanskih. I sedim kući.  Nije mi lako, priznajem, ali može se.  Uz milion  „pomoćnih sredstava” koja olakšavaju život. Budite ozbiljni i pomalo kreativni. A kada sve ovo prođe…..”gledaćemo se” u prelepim gradovima Italije, u „mojoj Firenci”, muzeju na otvorenom, gradu koji svi vole bar jednom u životu da posete i uživaju u umetnosti, dobroj hrani i vinu vrhunskog kvaliteta.

I sledite i one dobre vesti, nemojte čitati samo ružne. U Italiji je beba od mesec dana prebolela koronu. U Italiji je pre par dana rođeno više od 700 beba u jednom danu.  I to su vesti. A one ružne koje stižu shvatite kao opomenu i………OSTANITE KOD KUĆE, zbog sebe i zbog onih koje volite.

U Italiji, zemlji turista, koja uobičajeno od marta do oktobra ima više posetilaca nego meštana, trenutno nema ni jednog. Ne stižu, što je sasvim razumljivo. Ali je zato proleće stiglo, jer priroda se ne obazire na koronu. Prirodu korona ne dotiče.  Procvetalo je drveće i svojom lepotom prkosi učmalosti. Lepo ga je videti. Zato usmerite svoju pažnju ka lepim stvarima i OSTANITE KOD KUĆE, kako biste ostali živi i zdravi do nekih novih susreta.  A tada ćemo svi zajedno, nadam se promenjeni, nastaviti da uživamo u stvarima, koje smo zaboravili. Ne zaboravljajući  i ove, koje su nam velika opomena i nauk u životu.

OSTANITE KOD KUĆE i prihvatite promene koje nam se dešavaju, svima na kugli zemaljskoj podjednako. Korona je izbrisala sve granice. Pod njenom vladavinom svi smo jednaki. A u jednakosti ujedinjeni čuda možemo da napravimo, i svet možemo da učinimo boljim.

 S ljubavlju iz Firence. OSTANITE KOD KUĆE 4 прилога

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply