Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija
Širom sveta i u Srbiji obeležava se Svetski dan slobode medija, uz ukazivanje na sve veći pritisak i sve teži položaj medijskih radnika.

Iz OEBS-a ukazuju na krucijalnu ulogu medija u borbi protiv širenja lažnih vesti. Apeluju da se novinarima dopusti da rade bez straha i da se podrže medijske kuće koje su tokom pandemije kovida 19 zapale u finansijske poteškoće.

Sve veći pritisak na novinare, mediji zapali u krizu tokom pandemije kovida 19
Sve veći pritisak na novinare, mediji zapali u krizu tokom pandemije kovida 19
Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog od nas, poručuju iz EU i ističu da je danas više nego ikada sloboda medija temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić navodi da u oblasti slobode govora i izražavanja u prethodnoj godini nismo zabeležili napredak, već smo, kaže, svedočili brojnim kršenjima prava i ugrožavanja medijskih sloboda.

Ministarstvo kulture i informisanja uz čestitku novinarima i medijskim radnicima poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

Novinarska udruženja ukazuju na težak položaj novinara. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Iz NUNS-a ukazuju na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za “ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Svetskog dana slobode medija ukazuje na značaj tačnog, pouzdanog i blagovremenog informisanja građana koje dolazi do izražaja u vremenima pandemije kovid 19.

“Ovo je prilika da se medijima izrazi zahvalnost jer su zahvaljujući njihovom izveštavanju, priče o najugroženijima stigle do javnosti, ali su u isto vreme, informacije stizale do najranjivijih. Zbog toga mediji predstavljaju važne saveznike i partnere čiji su uloga i značaj nemerljivi za svako demokratsko društvo”, poručila je poverenica u pisanoj izjavi.

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply