COVID OKUPIO ZDRAVSTVENE STRUČNJAKE, NAČELNIKE ZAJEČARSKOG I BORSKOG OKRUGA, GRADONAČELNIKE I SVE PREDSEDNIKE OPŠTINA SA PODRUČJA TIMOČKE KRAJINE

Danas je u velikoj sali Skupštine grada Zaječara održan zajednički sastanak načelnika Zaječarskog i Borskog okruga, kao i svih predsednika opština i gradonačelnika sa teritorije ovih okruga.
Sastanku su prisustvovali i direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar sa saradnicima i sanitarni inspektor na području dva okruga.

Okupljeni su odlučili da se od Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar zatraži hitna procena epidemiološke situacije, kako na teritoriji Timočke krajine, tako i za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno i da se na osnovu epidemiološke procene u lokalnim samoupravama gde je to neophodno, što pre uvede vanredna situacija.

Odlučeno je i da se za potrebe građana koje pokriva Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar pod hitno, učešćem proporcionalnog broja stanovnika, nabavi laboratorija za PCR testiranje, s obzirom na to da je ogromno kašnjenje rezultata testova koji se upućuju u referentne laboratorije. Zaključeno je da se ova nabavka obavi preko grada Zaječara, s tim da će ostale lokalne samouprave finansijski učestvovati u nabavci, srazmerno broju stanovnika u ukupnom broju stanovnika Timočke krajine.

Donet je radni zaključak da gradonačelnici i predsednici opština u dnevnoj komunikaciji koordiniraju mere, i usklađuju ih tako da se
širenje zaraze virusom COVID-19, ne preliva iz jedne u drugu lokalnu samoupravu.

Takođe, na sastanku je donet zaključak da se hitno uputi inicijativa Kriznom štabu Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu da se odredi potencijalna COVID bolnica za teritoriju Timočke krajine, vodeći računa o kadrovskoj osposobljenosti iste.

Načelnici oba okruga preuzeli su na sebe obavezu da kadrovski ojačaju sanitarnu inspekciju, kao i druge inspekcijske službe neophodne za sprovođenje u delo naredbi gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *