Korona virus i Austrija: Austrijske vlasti mogle da obuzdaju širenje korona virusa u Evropi, utvrdila istraga

Išgl

Getty Images
Iz austrijskog skijališta korona virus se proširio u 45 zemalja

Austrijske vlasti su mogle da obuzdaju širenje prvih slučajeva korona virusa u Evropi, utvrdila je zvanična istraga.

Slučajevi utvrđeni u dva popularna skijališta u martu ove godine doveli su do hiljada novih, a situaciju su pogoršala „značajno pogrešne procene”, navodi se u izveštaju.

Jedno od skijališta, Išgl, dovodi se u vezu sa slučajevima korona virusa u 45 zemalja, pošto su turisti iz različitih zemalja virus preneli u zemlje u kojima žive.

Predstavnici vlasti su saopštili da su postupale na osnovu tadašnjih saznanja.

„Bilo je grešaka u odlukama koje su imale posledice”, rekao je Ronald Rorer, ​​šef komisije koja je vodila istragu, na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Reagovali su prekasno”, dodao je.

Šta je utvrđeno?

Istražitelji su rekli da su vlasti previše sporo zatvorile odmarališta u Išglu i obližnjem Sent Entonu, kada je postalo jasno da je do širenja virusa došlo.

Grupa skijaša sa Islanda prijavila je simptome Kovida 19 već 3. marta, a do 5. marta vlasti su bile svesne da je verovatno došlo do širenja korona virusa, kaže Rorer.

Prvi slučaj zaraze od korona virusa u skijaškom selu Išgl zabeležen je 7. marta kada je jedan barmen bio pozitivan na testu. Iz Austrijske agencije za javno zdravlje izjavili su da veruju da je bilo pozitivnih slučajeva u odmaralištu već od 5. februara.

„Dobrom procenom, od 8. marta je već trebalo da dođe do zatvaranja barova, zaustavljanja žičara i polazaka turista”, navodi se u izveštaju.

Ali, umesto toga, turisti nisu bili obavešteni, a odmarališta u zapadnom tirolskom regionu ostala su otvorena još nekoliko dana.

Muškarac skida masku

Getty Images

Potpuna izolacija u oba odmarališta bila je najavljena tek za 13. mart, a hiljade turista primorano je da se evakuiše za nekoliko sati.

„To je stvorilo paničnu reakciju gostiju i radnika”, rekao je Rorer. „Neki od gostiju uskočili su u svoje automobile i pobegli sve sa pancericama na nogama”.

U izveštaju se navodi da vlada kancelara Sebastijana Kurca nije uspela pravilno da iskomunicira sa lokalnim vlastima, ali i sa stranim turistima.

Ali Rorer je naglasio da su, u nekim aspektima, vlasti reagovale „na odgovarajući način” na porast slučajeva.

Dodao je da je namera izveštaja bila da Austriji i drugim zemljama omogući da „uče na greškama iz prošlosti”.

Zakonske mere

Zbog izbijanja epidemije podneto je nekoliko tužbi protiv austrijske vlade.


  • Zaštitite se što bolje
Virus korona: Koje maske najbolje štite
The British Broadcasting Corporation

Grupa za zaštitu potrošača podnela je četiri građanske tužbe, a njeni članovi kažu da se nadaju da će sledeće godine pokrenuti najmanje jednu kolektivnu parnicu u ime na hiljade ljudi koji su bili u odmaralištima.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača (VSV), privatne organizacije u Austriji, saopštili su da traže odštetu u iznosu do 100.000 evra.

Vlasti tvrde da su reagovale na odgovarajući način prema informacijama koje su tada bile dostupne.

Piter Kolba, šef VSV-a, rekao je prošlog meseca da su odložen karantin i evakuacija 13. marta doveli do toga da su turisti morali da se odvezu u prebukiranim autobusima, što je dovelo do širenja zaraze.

Dodao je i da je najmanje 32 turista umrlo nakon posete austrijskim odmaralištima.


Kako se korona virus širio

  • 5. mart: Island je stavio Išgl na listu mesta koja su rizična zbog korona virusa, nakon što je grupa skijaša donela virus na Island
  • 7. mart: Konobar iz jednog kafića pri skijalištu bio je pozitivan na Kovid-19. Nakon dva dana, restoranu zabranjuju rad
  • 13. mart: U dolini Pacnaun uveden je karantin, nekoliko dana kasnije nakon što je izolacija uvedena u Soldenu
  • Stranim turistima je i dalje bilo dozvoljeno da odu, pa su nastavili da šire virus

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Post Author: Rtvm2020