Korona virus, Srbija i SPC: Patrijarh Irinej preminuo, proglašena trodnevna žalost

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je od posledica virusa korona u bolnici u Beogradu.

„U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma” u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović),” saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Crkva je saopštila da će patrijarh Irinej biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save u nedelju, 22. novembra.

Vlada Srbije je odlučila da proglasi trodnevnu žalost u zemlji, od petka do nedelje, preneo je RTS.

Sveti arhijerejski Sinod SPC odlučio je da će dužnost patrijarha do izbora Irinejevog naslednika obavljati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Vest o smrti patrijarha Irineja prvo je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…”, napisao je Vučić.

Povodom smrti patrijarha Irineja, telegram saučešća Aleksanadru Vučiću poslao je predsednik Rusije Vladimir Putin, saopšteno je iz Kremlja. prenosi RTS.

Putin je ocenio da je patrijarh Irinej „zaslužio autoritet koji ima u svojoj domovini, kao i u inostranstvu, i to isključivo svojim delima”.

Predsednik Rusije, koji je u januaru 2019. godine bio u poseti Srbiji i tom prilikom obišao Hram Svetog Save gde mu je domaćin bio patrijarh Irinej, naveo je da su „glavni napori srpskog patrijarha bili unapređenje najviših duhovnih vrednosti, ali i jačanje jedinstva celokupnog pravoslavnog sveta”.

Patrijarh Irinej je 4. novembra primljen u vojnu bolnicu u Beogradu, dan pošto je potvrđeno da je zaražen virusom korona.

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo u četvrtak, 19. novembra, saopštio je konzilijum lekara bolnice, a prenela SPC.

Nekoliko dana pre nego što je saopšteno da je zaražen korona virusom, patrijarh je služio višesatnu liturgiju i opelo na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je preminuo 30. oktobra od posledica Kovida-19.

Odmah pošto je saopšteno da je patrijarh Irinej preminuo oglasila su se zvona Saborne crkve u Beogradu.

Zvonjava u Sabornoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja
The British Broadcasting Corporation

Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, kako glasi puna titula.

Patrijaršija

BBC
Patrijaršija SPC

Posle saopštavanja vesti o smrti patrijarha Irineja u pravoslavnim crkvama počeli su da se okupljaju vernici koji su palili sveće.

džram, crkva, SPC

BBC
Detalj iz Hrama Svetog Save

Kako se bira patrijarh?

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina”.

Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu, prenosi agencija Fonet.

Izbor se sprovodi tokom „Izbornog sabora”, za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata – koji je, potom, kandidat za novog patrijarha – mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno „apostolskim načinom”, koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog – na službu „Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha”, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

SPC, sveštenici, popovi,crkva

BBC

Suština ovog čina je u verovanju da su „članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog”.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

*Ova vest će biti ažurirana po dobijanju novih informacija


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Post Author: Rtvm2020