Promocija monografije i otvaranje izložbe dela Dragoslava Živkovića

U Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac, u petak 14. maja, sa početkom u 13 časova,biće promovisana monografija i otvorena izložba dela akademskog slikara mr Dragoslava Živkovića, povodom pedeset godina njegovog stvaralaštva.

Tom prilikom biće predstavljena virtuelna galerija dela ovog savremenog slikara i premijerno prikazan dokumentarni film o njemu.

O monografiji će govoriti Dragan Jovanović Danilov, Stojan Bogdanović i Miroslav Todorović, dok će o filmu govoriti Milan Peca Nikolić.

Publici će se obratiti i direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac Milan Živković i autorka projekta Milena Milošević Micić.

Izložbu će svečano otvoriti predsednik opštine Milan Đokić.

Izuzetno grafički rešena, bogato opremljena i ilustrovana monografija na 260 strana prikazuje značajan deo likovnog dela Dragoslava Živkovića, umetnika koji se, prema rečima brojnih likovnoh kritičara, može svrstati u najznačajnije savremene srpske slikare.

Srž monografije čini veliki broj, po prvi put, prikazanih dela, sistematizovanih po tehnikama, prikazanih na tablama u boji, kao i katalog dela sa pratećim bio/bibliografijom. Reč je o 594 dela, kataloški i bibliografski obrađenih crteža sepijom ili sanginom na papiru, ugljenom na platnu, grafika, pastela, akvarela, ulja na platnu, nastalih u periodu od 1970. do 2020. godine.

Zastupljena dela nalaze se, uglavnom, u privatnim kolekcijama. Ona predstavljaju porodično blago ili vlasništvo pojedinaca u zemlji i inostranstvu, ali se nalaze i u zbirkama muzeja i galerija širom Srbije.

Najveći broj dela za potrebe monografije snimio je knjaževački fotograf Saša Milutinović Leteći, ali i Dušan Jovanović, Raša Milojević i drugi.

Izdavač ovog kapitalnog dela je Zavičajni muzej Knjaževac. Autor projekta je Milena Milošević Micić, muzejska savetnica i istoričarka umetnosti Zavičajnog muzeja, ujedno i autorka koncepta monografije, kataloškog dela i prateće bio/bibliografije, kao i virtuelna galerija Dragoslava Živkovića.

Urednice monografije su Dušica Živković i Milena Milošević Micić, autorke uvodnog teksta, dok je autorski tekst o slikarstvu Dragoslava Živkovića napisao Dragan Jovanović Danilov. Recezenti monografije su Leposava Milovanović, Dejan Milutinović, Boban Đorđević i Nebojša Bradić, čiji su tekstovi, takođe, zastupljeni u monografiji.

U knjizi se nalaze odabrani tekstovi, pesme likovnog kritičara, književnika, pesnika Miodraga Pavlovića, Stojana Bogdanovića, Miroslava Todorovića i Tome Mijovića, izuzetnih poznavalaca umetnosti Dragoslava Živkovića. Poseban deo čine izvodi iz tekstova i odabrani citati brojnih autora i likovnih kritičara, kao i tekstovi Milene Milošević Micić. Koji donose biografske podatke o umetniku i pojašnjavaju katalogizaciju Živkovićevog umetničkog dela.

Po svemu izuzetan grafički dizajn monografije potpisuje Slaviša Savić, beogradski umetnik, grafičar i dizajner. Virtuelnu galeriju dela dizajnirao je GeoToNet. Autor dokumentarnog filma je Miloš Jeremić, ispred produkcijske kuće MediaLinkNew.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Knjaževac, kao i uz podršku poštovalaca dela Dragoslava Živkovića i društveno odgovornih kompanija: Informatika, Beograd, SCS plus i Desing iz Knjaževca.

 

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply