Korona virus: U Srbiji počela proizvodnja ruske vakcine Sputnjik, u Velikoj Britaniji Fajzer vakcina odobrena za decu

Woman receiving Covid vaccine

Reuters

U Srbiji je u petak posle podne početala proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V, a Regulator za lekove u Velikoj Britaniji odobrio je Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina uz objašnjenje da je sigurna i efikasna.

Pokretanju proizvodnje vakcine Sputnjik putem video-linka prisustvovali su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Sputnjik, napravljen u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije, saopšteno je posle simboličnog pokretanja proizvodnje na Institutu Torlak u Beogradu.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Evropu da sporo odobrava rusku vakcinu zbog „bitke za novac” i da su komercijalni interesi stavljani ispred dobrobiti evropskih građana.

Nekoliko evropskih zemalja namerava da vakciniše decu pred početak nove školske godine, a u Portugalu raste zabrinutost zbiog sve više dokaza o novom, nepalskom soju, koji je zapravo nova varijanta indijskog virusa.

U svetu je do sada zaraženo više od 171,7 miliona ljudi, a preminulo 3,69 miliona. Dato je 1,98 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo deset ljudi, a zaraženo još 210.

Od početka pandemije umrlo je 6.900 ljudi.

U bolnicama je trenutno 557 pacijenata, od čega je na respiratorima 29.

U poslednja 24 sata testirano je 11.050 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 713.417 slučaja zaraze.

Vučić, Putin

Instagram Budućnost Srbije/skrinšot

Prema poslednjim podacima u Srbiji je ukupno utrošeno 4.689.464 doze vakcina.

Prvu dozu dobilo je 2.571.530 osoba, a obe doze 2.117.934.

Iz Rusije su u četvrtak uveče u Srbiju stigle komponente za rusku vakcinu, a u petak je Nacionalnom institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak počela proizvodnja vakcine protiv korona virusa.

Srbija je prva evropska državom, posle Rusije i Belorusije, koja je počela da pravi vakcinu Sputnjik.

„Za nekoliko dana dobićete srpske vakcine koje ćemo moći da ponudimo našim građanima, ali i… širom sveta”, rekao je novinarima.

Sličan projekat planiran je i sa kineskom vakcinom Sinofarm, dodao je Vučić.

Četiri miliona vakcina Sputnjika trebalo bi da bude isporučeno u narednih četiri do šest meseci, rekli su zvaničnici koje citira AFP.

Ruska vakcina je sada registrovana za upotrebu u više od 65 zemalja, ali zdravstvene vlasti EU i SAD još je nisu odobrile.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, rekao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, rečeno je Televiziji N1 u Kancelariji za IT.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Fajzer vakcina odobre za vakcinaciju dece u Velikoj Britaniji
  • Ruski predsednik Vladimir Putin kritikuje Evropu zbog sporog odobravanja vakcine Sputnjik za koju kaže da je najbezbednija
  • U Indiji naručeno 300 miliona doza neodobrenih vakcina protiv korona virusa
  • Putovanja u Francusku moguća bez PCR testa, uz dokaz o vakcinaciji od 9. juna
  • Indija je po broju potvrđenih slučajeva Kovid 19 na drugom mestu u svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila
  • U svetu je do sada zaraženo više od 172,1 miliona ljudi, a preminulo 3,7 miliona. Dato je 2.02 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.332 ljudi, a oporavilo se 175.827 ljudi

  • Hrvatska – 357.197 potvrđenih slučajeva

Do sada su preminula 8.067 pacijenta, a oporavilo se 347.448

  • Slovenija – 254.692 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.383 ljudi, a oporavilo se 246.433

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.435 ljudi, a oporavilo se 148.872

  • Crna Gora – 99.717 potvrđenih slučajeva

Preminulo je 1.587 ljudi, a oporavilo se 97.429

  • Kosovo – 107.362 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.248 ljudi, a vakcinu je primilo 55.237.

Kako je u svetu?

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su ruske vakcine „dokazano najbezbednije i najdelotvornije” i naglasio da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njihovom upotrebom.

On je, na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pohvalio odgovor Rusije na pandemiju Kovida-19 i njenu efikasnost u proizvodnji vakcina, ali je izrazio žaljenje zbog zabrane kupovine u pojedinim zemljama, koje su prema njegovoj oceni politički motivisane.

Prošle godine Rusija je prva na svetu odobrila vakcinu protiv korona virusa, ali je od tada polako napredovala u imunizaciji sopstvenog stanovništva.

Slab tempo vakcinacije delimično se pripisuje skepticizmu javnosti prema vakcinama usled kontroverznih signala vlasti.

Stručnjaci su postavili pitanje da li će Rusija uspeti da ispuni vladin cilj da vakciniše više od 30 miliona od 146 miliona ljudi u zemlji do sredine juna, a skoro 69 miliona do avgusta.

Putin je ponovo pozvao Ruse da se vakcinišu, ali i strane državljane da posete Rusiju kako bi primili vakcinu protiv korona virusa.

Indija je naručila 300 miliona doza neodobrenih vakcina protiv korona virusa, usled razarajućeg drugog talaca epidemije.

Neimenovana vakcina indijske kompanije Bajolodžikal I (Biological E) je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i pokazala je „obećavajuće rezultate” u prve dve faze, saopštili su iz federalne vlade.

U Indiji je do sada dato nešto više od 220 miliona vakcina.

Manje od 10 odsto (od 1.4 milijardi) stanovnika primilo je makar jednu dozu, mahom zbog nedovoljnog broja doza.

Zvaničnici u Španiji kažu da planiraju da odobre vakcine protiv Kovida i za svu decu od 12 do 17 godina pre početka školske godine u septembru.

Plan je da se tinejdžeri vakcinišu dve nedelje pre nego što škola počne.

Karolina Diarias ministarka zdravlja rekla je za TVE danas da će vlada dati predlog Javnoj zdravstvenoj komisiji da ga odobri.

Prošle nedelje Evropska medicinska agencija (EMA) odobrila je vakcinaciju dece od 12 do 15 godina Fajzer vakcinom.

Konobarica nosi piće

Reuters

Regulator za lekove u Velikoj Britaniji odobrio je Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina uz objašnjenje da je sigurna i efikasna.

Najavljujući odluku, izvršna direktorka MHRA, doktorka Džun Rein rekla je da su pažljivo pregledani podaci kliničkih ispitivanja kod dece uzrasta od 12 do 15 godina, te je zaključeno da je Fajezer vakcina sigurna i efikasna u ovoj starosnoj grupi.

„Sada će iz Zajedničkog komiteta za vakcinaciju savetovati da li će ova starosna grupa vakcinu dobiti u okviru programa vakcinacije”, dodala je Rein.

Zvaničnici u Francuskoj kažu da će dozvoliti Evropljanima koji su vakcinisani da uđu u zemlju bez PCR testa od 9. juna, rekao je ministar transporta Žano Baptisto Đebari.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

Vakcine

BBC
korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Post Author: Rtvm2020