Posle nekoliko vekova evropski bizon se vraća na Staru planinu

Po vrletima i goletima Stare planine iznad Pirota iduće godine mogli bi da šetaju desetak evropskih bizona i to posle nekoliko vekova jer su oni u Srbiji istrebljeni još u srednjem veku.
Za povratak evropskog bizona ili zubra u Srbiju, odnosno Staru planinu, zlažu se aktivisti ekološkog udruženja „Odbranimo reke Stare planine“.
Aktivista tog udruženja Dragan Jonić izjavio je za RTS da je stigla ponuda za evropske bizone od jedne organizacije iz Holandije.
„Mi sada uveliko tražimo lokaciju za njihovo stanište, a reč je o velikom prostoru na kome bi se izgradilio uzgajalište, koje će služiti za razmenu gena sa ostalim evropskim lokacijama. Tu mora da se obezbedi voda i hrana. Iako su izuzetno izdžljive, životinjama mora da se obezbedi minimum“, kazao je Jonić i dodao da im za pripreme treba godinu dana.
On smatra da je Stara planina povoljno stanište za bizone jer je ona već bila dom tih životinja koje su nestale i iz cele Evrope.
„Na Staroj planini postoje lokaliteti kao što je, na primer, Zubrov Del, što svedoči o njegovom prisustvu na našem području pre više vekova“, naglasio je.
Bizon je bio istrebljen i u celoj Evropi, ali se na njegovom povratku radi već decenijama, pa ih sada na Starom kontinetu ima oko 6.500.
izvor: jug media. rs

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply