Konkurs svetske turističke organizacije (UNWTO) za izbor najboljeg turističkog sela u 2022.godini

Knjaževac 13/04/2022

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je 28. marta 2022. godine raspisala Konkurs za izbor najboljih turističkih sela (The Best Tourism Villages) u nameri da se putem konkursa identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

Nastojanja Republike Srbije su da se kroz projekat “Najbolja turistička sela” prepoznaju ruralne destinacije koje na najbolji način predstavljaju autentičnost naših sela, sa aspekta očuvanja i promocije prirodnih i kulturnih resursa, podsticanja inovacija i preduzetništva, razvoja i unapređenja turističkih proizvoda i načina života zajednice.

U skladu sa UNWTO kriterijumima, za učešće na Konkursu se mogu kandidovati sela sa sledećim karakteristikama:

Selo koje ima maksimalno 15.000 stanovnika

Selo koje je locirano u predelu važnih tradicionalnih delatnosti (poljoprivreda, ššumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo)

Selo koje neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice.

Selo koje bude proglašeno za najbolje turističko selo od strane UNWTO -a dobiće međunarodni sertifikat, kao i mentorstvo UNWTO-a u cilju poboljšanja elemenata u oblastima koje su identifikovane kao nedostatci. Najbolja turistička sela postaće članovi Mreže najboljih turističkih sela.

Prijave za konkurs podnose se najkasnije do 20.maja.2022.godine, elektronskim putem (na e-mail:turizam@mtt.gov.rs ) ili u štampanoj formi sa naznakom “Najbolje turističko selo” ( na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija).

(Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija)

Post Author: Rtvm2020