Sutra se obeležava Medjunarodni dan planete Zemlje

Knjaževac 21/04/2022

Svakog 22.aprila. obeležava se Medjunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje gradjanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Medjunarodni dan planete Zemlje, čije je obeležavanje inicirao američki senator Gayrold Nelson, prvi put je obeležen 1970.godine. Značaj obeležavanja ovog datuma jeste, upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja undustrije, povećanja potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi  populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila nagativni uticaj na planetu Zemlju.

Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom planete se nalazi pred izumiranjem, što dovodi do narušavanja čitavog bio ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao glavni uzrok za izumiranje biljnih i životinskih sistema biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagadjenje životne sredine.

Tema ovogodišnjeg dana planete Zemlje jeste “Ulaži u našu planetu” i za cilj ima podsticanje pojedinaca, poslovnih ljudi, velikih kompanija, vlade… da investiraju u tehnologiju i praksu i da kroz propise, podsticaje i javna ili privatna partnerstva, pomognu poboljšanju stanja planete Zemlje i poboljšaju načine i uslove za život.

 

Post Author: Rtvm2020