Arheološko blago knjaževačkog kraja: Naseljavanje doline Timoka

Knjaževac 24/06/2022

 

Knjaževački kraj, ali i sam Knjaževac,je u prošlosti  trpeo stalna osvajanja, rušenja i paljenja, što je moglo da prouzrokuje seobe stanovništva iz ovih krajeva, ali su oni ipak ostali kompaktna etnička masa,  I sa ovih prostora nikada nije bilo velikih grupnih preseljavanja stanovništva – sto ovaj kraj čini ametanastazičkim.

To važi za stanovnike sva tri kraja Knjaževca: Zaglavak, Timok I Budžak, pa se oni nazivaju starinicima ili starovremcima zbog njihovog porekla iz starog vremena.

Starinci su činili jednu od dve grupe stanovništva knjaževačkog kraja. Drugu grupu su činili doseljenici. Na prostoru Zaglavka i Timoka, se u XV veku naselilo više od dve hiljade vidinskih Vlaha, iako je ovaj prostor bio slabo naseljan, nije došlo do promene etničke strukture stanovništva. štp potvrdjuje to da na ovim prostorima početkom XVII veka nije zabeleženo postojanje Vlaha, koji su se ili odselili prema Dunavu ili asimilovali.

Veće naseljavnje stanovništva na prostor današnjeg Knjaževca započelo je neposredno posle Austro-turskog rata, krajem XVII I početkom XVIII veka, kada je stanovništvo počelo da pristiže iz Zagorja kod Vidina u Bugarskoj. U želji da pobegne od turaka narod se sklanjao u šumovite predele Stare planine ali I na prostoru Timoka I Zaglavka, koji su u to vreme imali guste šume.

Pretpostavlja se da su se na prostore današnjeg sela Ošljane, doselili ljudi iz Zagorskog Ošljana koji su obnovili selo koje je po njima dobilo ime.

Nakon oslobodjenja Timočke krajne 1833. usledilo je još jedno intenzivno deseljavanje stanovništva na ove prostore, tada je najviše doseljenika bilo iz Pirotskog kraja I Budžaka, jer je granica sa Turskom bila povičena izmedju Zaglavka I Budžaka.

Zbog okrutnog  I asgresivnog ophodjenja turaka nad stanovništvom u neoslobodjenim krajevima, došlo je do masovnijih migracija prema oslobodjenoj Gurgusovačkoj nahiji pa je ovo područje postalo veoma aktivno za naseljavanje stanovnika željnih slobode, medju kojima je bilo dosta stanovnika iz susedne Bugarske koja je još bila pod turskom vladavinom, koji su naselili selo Ošljane I Novo Korito.


Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Post Author: Rtvm2020