Sveti Vartolomej I Varnava – praznik na koji se ne radi na polju

Knjaževac 24/06/2022

 

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave. U našem narodu ovaj praznik se naziva i Vratoloma (Vrtoloma), a danas se obustavljaju svi poslovi na polju.

Sveti apostol Vartolomej ili Natanail, kako senazivaju u Jovanovom jevandjelju, predstavlja jednog od dvanaestorice velikih apostola, koji je  udružen sa apostolom Filipom I njagovom sestrom – devicom Marijom, propovedao Jevandjelje u Aziji, Indiji I naposletku u Jermeniji gde je mučenički skončao svoj život.

Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice. Rođen na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva i učio se zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najpre Josif, no apostoli su ga prozvali Varnavom, Sinom Utehe, pošto je umeo vanredno da teši ljudske.

Verovanja: Narod kaže da se deci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama, a ženama da “bućkaju” mleko. U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i strogo pazi da neko ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

“Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u pojedninim selima u Srbiji. Veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni odlaze u u manastire, kako bi se pomolili za zdravlje I dobrobit.

Post Author: Rtvm2020