Švajcarska pomoć za socijalno ugrožene

U okviru programa Swiss PRO, uz podrški Vlade Švajcarske biće sprovedena 22 projekta za razvoj i pružanje usluga socijalne zaštite namenjenih ublažavanju uticaja krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Vlada Švajcarske za ovaj projekat izdvojila je 310.000 evra, dok su lokalne samouprave izdvojile oko 115.000 evra. Ovim projektom biće povećan kvalitet socijalne zaštite za više od 2.000 građana iz ugroženih društvenih grupa.

Lokalne samouprave će samostalno ili u saradnji sa lokalnim ustanovama realizovati projekte u oblasti pružanja pomoći u kući, ličnog pratioca, dnevnog boravka, kombinovanih usluga medicinske nege, socijalne zaštite, savetodavnih i socio-edukativnih usluga. Jedan projekat biće da se obezbede besplatni obroci ekonomskim ugroženim grupama iz ruralnih područja.

Ovim projektom biće poboljšan položaj starijim građanima, kao i dece i mladih sa invaliditetom, žrtvama nasilja u porodici i korisnika socijalne zaštite.

Lokalne samouprave koje su dobile podršku za unapređenje socijalne zaštite su: Knjaževac, Negotin, Pirot, Ćuprija, Babušnica, Prokuplje, Rača, Raška, Rekovac, Lapovo, Loznica, Brus, Gadžin Han, Surdulica, Svilajinac, Tutin, Prijepolje, Ivanjica, Blace i Ražanj,

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 25. januara do 26. februara 2021. godine.

Program Swiss PRO podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Rebublike Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Post Author: Urednik 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *