Danas slavimo Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najradosnijig praznika – Blagovesti.

Prema svetom pismu, na današnji dan Bogorodici se javio agrangel Gavrilo i rekao joj da je posredstvom Svetog duha u blagoslovenom stanju i da će roditi sina.

Blagovesti pripadaju redu Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je crveno slovo, što znači da ne treba raditi teške poslove, a žene ne treba da šiju i peru.

Na Blagovesti ustaje se rano pa čak i u ponoć ili pred zoru, a dan je počinjao pesmom.Devojke bi skupljale suve grančice i drva, od kojih je razbuktavana vatra, obično na brdu ili seoskom raskršću. Uz vatru su se veselili i muškarci i žene, mladi i stari. Postoji verovanje da je onaj ko preskoči vatru zaštićen od ujeda zmija. Zbog verovanja da se na Blagovesti bude gmizavci iz zimskog sna na današnji dan se ne pominju zmije.

Na ovaj dan dobro je umuti se u reci ili potoku. Žene koje žele da zatrudne odlaze u crkve ili manastire i mole se Bogorodici.

Od tog dama počinje setva žita i tada se iznosi seme na sunce. Voćari smatraju da je Blagovesti najbolji dan za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

Post Author: Urednik 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *