Berba višanja i nezadovoljstvo proizvodjača

Knjaževac 13/07/2022

 

Za većinu voćara u Knjaževačkoj opštini, višnja i dalje predstavlja dominantnu voćarsku kulturu medju kojom je najzastupljenija oblačinska višnja koja je zbog svog ploda i otpornosti na bolesti štetočine predstavlja sve češći izbor voćara. Opšitna Knjaževac je deseta opština u Evropi po proizvodnji višnje, na šta ukazuje činjenica da se gotovo 1.500 domaćinstva  širom opštine opredelilo za proizvodnju i plasman višnje koja na teritoriji opštine zauzima nešto više od 2.000 ha.

Sudeći po iskustvu proizvodjača iz ovog kraja, kada je godina dobra, može se nabrati više od 20.000 tona višnje. Madjutim voćare svake godine ne brine hoće li imati kome da predaju robu, već otkupna cena višnje.

Što se Knjaževca tiče, iz godine u godinu broj proizvodjača se povećava, pa se samim tim javlja sve više otkupljivača višnje, te  knjaževačka višnja svake godine ima obezbedjen sigurni plasman. Svežu ili smrznutu višnju najčešće otkupljuju velike kompanije koje se bave preradom i koje godišnje preradjuju tone oblačinske višnje sa teritorije Knjaževca i okoline.

Dok se ovogodišnja berba višnje zahuktava ili u nekim delovima čak i privodi kraju, voćari ostaju nezadovoljni otkupnom cenom koja ne pokriva ni osnovne troškove proizvodjača. Iako je bilo najave da će početna cena za otkup višnje biti 70 za prvu i 50 za drugu klasu, otkupljivači su samo dan ili dva na početku berbe ponudili cenu od 50 dinara, onda je snizili na 40 dinara i već ima najave da će narednih dana otkup pasti na 35 ili čak 30 dinara. Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom, smatraju je sramnom, međutim većina njih i dalje bere svoje oćnjake, iako veću korist od njihovog rada imaju čak i berači koji uzimaju 20 dinara za ubrani kilogram.

I ako nezadovoljni, niko od voćara i ne razmišlja na bilo kakvu vrstu protesta jer svi žele da što pre završe taj posao i izvuku bar deo uloženog novca.

 

Post Author: Rtvm2020