Toplo vreme utiče na povećani razvoj štetočina

Knjaževac 19/07/2022

 

U Srbiji se u narednim danima očekuje toplo I svuco vreme sa najvišom temperaturom vazduha iznad ili znatno iznad proseka za ovo doba godine, dok se u brdsko planinskim predelima očekuje kratkotravno  prolazno naoblačenje.

Pored toga što biljke trpe značajan stres usled visokih temperatura koje u biljnom sklopu mogu biti i do 5°c više nego kod standardnih merenja u meteorološkom zaklonu,  ovakvo vreme, umerene suše I visokih temperatura uslovljava rizik od prouzrokovača biljnih bolesti I povećava se brojnost I aktivnost insekata – štetočina.

Jedna od takvih štetočina je obični paučinar koja spada u jednu od najštetnijih grinja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Obični paučinar (Tetranychus urticae Koch) je poznat i pod nazivom obična grinja. Napada veliki broj biljaka, ratarskih biljaka, povrća, voća i vinovu lozu. Poznata je i pod nazivom obična koprivina grinja, baštenska grinja, običan crveni pauk.

Ove štetočine žive na naličju lista gde se hrane sisajući sokove biljaka. Prvi
simptomi napada se uočavaju na licu lista u obliku sitnih pega srebrnastobele boje. Kako se brojnost grinja i napad uvećava, pege se međusobno spajaju I čitava površina lista žuti i suši se. Kod napadnutih biljaka povećava se transpiracija, smanjuje intenzitet fotosinteze što za posledicu ima skaraćenje vegetacije, zaostajanje u porastu i formiranje manjih i sitnijih plodova.

Insekti se ne mogu jasno videti, međutim paučinasta struktura na naličju listova je dovoljan znak da su prisutni.

Stručnjaci preporučuju redovne obilazke I preglede  useva I zasada voća da bi se utvrdilo prisustvo grinja. Ističu da naročitu pažnju treba obratiti na zasade jabuka i bresaka kao i useve soje, lubenica, dinja, krastavaca, paradajza, paprike i druge. Po potvrdi prisustva grinja, preporučuju se hemijske mere zaštite registrovanim akaricidima uz obavezno poštovanje karence.

 

Post Author: Rtvm2020