Deca žrtve medija: Odnost interesa javnosti

Knjaževac 30/09/2022

 

Koliko je uticaj javnosti na pogoršanja položaja žrtava u društvu, koliko mišljenje šire javnosti utiče na loš nastavak daljeg života žrtve, da li javnost omugućava ostvarenje prava žrtve na zaborav?

Stav šire javnosti prema žrtvama često proizilazi iz prvih informacija koje se sa raznih strana plasiraju u medijima i koje su često lažne ili u odredjenom procentu neistinite, što dovodi do negativnog stava, diskriminacije, nepoverenja pa čak i osudjivanja žrtve.

Kao najbolji primer lošeg stava medija i javnosti izdvaja se:  Slučaj nestale dvanaesto godišnje devojčice M.K (Malčanski berberin) nestale 2019.godine koja je pronadjena nakon deset dana opsežne potrage koja je alarmovala Srbiju. Iako je devojčica žrtva, mediji su već na samom početku prikazali drugačiju sliku u javnosti.

Medijska slika: Uzimajući u obzir specijane okolnosti , međunarodne standarde i domaće zakonodavstvo bilo je za očekivati da će izveštavanje biti profesijonalno.U stvarnosti situacija je bila suprotna. Sve je počelo sa medijskim špekulacijama da je devojčica Romkinja. Objavljivanjem neprimernih opisa, i lažnih vesti, što je samo kulminiralo kad je devojčica pronađena. Nekoliko tabloida je objavilo fotografiju devojčice na kojoj se vide povrede, prestrašenost i iscrpljenost. U roku od mesec dana,Savet za štampu primio je 25 žalbi, koje su uputili roditelji devojčice, različite organizacije i građani.

U ovom slučaju novinari nisu poštovali dostojanstvo žrtve, njen identitet i zabranu otkrivanja identiteta. U javnosti su iznesene razne informacije koje su u potpunosti neistinite, koje su od smaog početka u  javnosti prikazale drugačiju sliku i doprinele povećanom broju predrasuda i diskriminacije žrtve. Što je dovelo do toga da ljudi ne budi u potpunosti alarmirani i u odredjenom procentu ne obraćaju pažnju na zločin i to sve zbog predrasuda, diskriminacije i lažnih informacija koje su na početku iznešene u javnost.

Kao i mediji, i javnost mora poštovati prava i privatnost žrtava. Pre svega se mora verovati žrtvi u bilo kojoj situaciji, žrtve, pogotovo decu ne treba osudjivati i diskriminisati na osnovu njihovog položaja, nacionalnosti i rase. Šira javnost mora obratiti pažnju na istinite činjenice a ne laži koje mogu povrediti identitet žrtve.

 


Post Author: Rtvm2020