“Informisanost romkinja za zaštinu od nasilja u porodici”: Brak u romskoj zajednici”

Knjaževac 09/08/2022

 

Romska zajednica jeste skup etničkog naroda koji je poslednjih hiljadu godina migrirao širom Evrope. Romi veoma vrednuju individualizam i slobodu izbora. Njihovi običaji I kultura koji su vremenom poprimili svoj oblik, često predstavljaju spoj elemanata iz njihovog kulturnog nasledja I običaja zamalja u kojima borave, i kao što je to slučaj i u brojnima kulturama širom sveta, najbogatiji romski običaji se često odnose na važna dešavanja u životu – rodjenja, venčanja, smrti…

Romska kultura u njihovoj zajednici ima bogatu usmenu tradiciju koja akcenat pre svega stavlja na porodicu I bliske rodbinske veze. Smatra se da je razlog velike posvećenosti porodici u romskoj zajednici upravo taj da, Romi nikada nisu imali sopstvenu zamlju, kraljeviniu niti republiku, odnosno nikada nisu imali odredjene uprave koje sprovode zakone I pravila, pa je tako tokom vremena prihvaćeno da osnovnu “jedinicu” kod roma čine porodica ili bliska porodična zajednica.

Tradicija sklapanja brakova u mnogim romskim grupama često vodi poreklo od suočavanja sa ropstvom u praksi, kada su žene bile korišćene kao sredstvo dodatne radne snage. I ako se tokom godina praksa robstva i iskorišćavanja manjala, ipak se I dan danas nailazi na odredjene običaje koji odstupaju od modernog sagledavanja sveta.

Kao najdrastičnije odstupanje od modernih shvatanja može se navesti praksa dečijih ili maloletničkih brakova. Romi/ romkinje se često venčavaju vrlo rano I mnogi brakovi su dovgovoreni. Neretko se nailazi na devojčice u romskoj zajednici koje su često udate u ranom uzrastu da bi bile “zaštićene” od seksualnog iskorišćavanja I razdvajanja od roditelja. Nakon venčanja, par svoj bračni život najčešće nastavljaju u proširenim porodicama u kojima svi članovi porodice žive zajedno, što u mnogim slučajevima dovodi do nesloge I mogućeg porodičnog nasilja.

Iako se nasilje u porodici dešava se u svim tipovima porodica, bez obzira na imovinsko stanje, profesiju, region, etničku pripadnost, nivo obrazovanja ili rasu i ono nije karakteristično samo za romsku zajednicu. Pa ipak, zbog pre- klapanja mnogih oblika diskriminacije, Romkinje predstavljaju jednu od najugroženijih socio-ekonomskih grupa u Evropi.

Na kvalitet romskih brakova I povećanu stopu nasilja u porodici neretko utiču i teški ekonomski uslovi sa kojima se romi suočavaju. Romi su sistematski isključeni sa tržišta rada, na šta najčešće utiče nedostatak obrazovanja ali I etnička diskriminacija. Za mnoge rome, jedina dostupna radna mesta su ona koja su fizički zahtevna, opasna i najčešće loše plaćena.

U romskim porodicama prihodi najčešće dolaze sa jedne strane, što dovodi do to toga da je često zaposlen samo jedan ili dva člana porodice, dok žene u najčešćim slučajevima nemaju pravo rada, već je njima dodeljena uloga “žene za kuću”.  Ovakvi teški sulovi porodice koja se, najčešće, sa velikim bojem dece suočava sa teškim ekonomskim usloivma dovode do otežanog života ali i ranih brakova koji su posledica teškog ekonomskog stanja.

 

Post Author: Rtvm2020