Korona virus: U Srbiji preminulo još petoro ljudi, Japan popušta mere i sprema se za Olimpijadu

Man getting vaccine

Getty Images

Dok se u Srbiji razmatra mogućnost početka imunizacije dece starije od 12 godina i nastavlja isplata novčanog stimulansa od 3.000 dinara odraslima koji su se imunizovali, japanske vlasti polako sprovode plan ublažavanja mera uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u prethodna 24 sata zaraženo je 135 ljudi, a preminulo je petoro. Od početka pandemije, ukupno je zaraženo 715.442, a umrlo je 6.985 ljudi.

Vlade država članica Evropske unije u sredu su saglasile da vrate Srbiju na listu epidemijski bezbednih zemalja, prenela je agencija Rojters i ta odluka trebalo bi da stupi na snagu do kraja nedelje.

Da se situacija u svetu polako vraća u normalu svedoči i vest da je stručna komisija japanske vlade odobrila plan za popuštanje mera u sedam prefektura, među kojima je i Tokio, grad domaćin Olimpijskih igara.

Najveći svetski sportski događaj počinje 23. jula.

U svetu je do sada zaraženo više od 177 miliona ljudi, a preminulo više od 3,83 miliona. Dato je 2,44 milijarde doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo je petoro ljudi, a zaraženo 135.

Od početka pandemije umrlo je 6.985 ljudi.

U bolnicama je trenutno 388 pacijenata, od čega je na respiratorima 16.

U poslednja 24 sata testirano su 9.187 uzorka.

Od početka epidemije zvanično potvrđena su 715.442 slučaja zaraze.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da je realno na jesen očekivati novi talas epidemije, ali da bi trebalo da bude znatno blaži od prošlogodišnjeg.

„Ako povećamo znatno broj vakcinisanih, onda će na jesen to imati karakter jedne grbe, jednog brdašca”, rekao je Radovanović za agenciju Beta.

„Ali ako ne vakcinišemo, ako ostanemo na ovim brojkama, onda ćemo imati nešto veći obim epidemije – ali ne kao prethodna tri talasa, ipak manje jer je deo populacije prokužen a deo vakcinisan”, upozorio je on.

Verica Jovanović, direktorka instituta Batut u Beogradu, izjavila je da je Agencija za lekove usvojila na zahtev proizvođača preporuke o Fajzer vakcini i da je mogućnost imunizacije dece trenutno na razmatranju.

„Imunizacija ove populacije se preporučuje pre svega u zaštiti i kontroli epidemijske pojave kovida 19.

„Kao i za sve druge vakcine, uloga pedijatra je veoma velika i važno je da isprati zdravstveno stanje deteta pre nego što primi vakcinu”, istakla je Jovanovićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Istraživanje: Veća briga zbog nedostatka kontakta nego zbog zaraze

Stanovnike Srbije tokom pandemije više je brinuo nedostatak kontakata sa bliskim ljudima nego strah od zaraze, pokazuju rezultati istraživanja „Kako je pandemija promenila stavove Evropljana prema zdravlju” obavljenog u 15 zemalja, prenosi Beta.

Gotovo trećina ispitanika u Srbiji je potvrdila da su se tokom zatvaranja osećali anksiozno i da su imali stres, nemir i nesanicu, rečeno je danas na onlajn-konferencija za novinare Štada grupe, u okviru koje posluje i vršački Hemofarm.

Skoro svaki treći stanovnik Evrope patio je od povišenog nivoa anksioznosti, a svaki četvrti ima problema sa stresom i unutrašnjim nemirom.

Ovi simptomi češće su pogađali mlade nego stanovnike Evrope starije od 35 godina.


Počela isplata vakcinisanima

Isplata pomoći od 3.000 dinara svima koji su se u Srbiji vakcinisali bar jednom dozom protiv korona virusa počela je u četvrtak, 17. juna i prvog dana oko pola miliona ljudi će dobiti novac.

Dan ranije, novac je uplaćen penzionerima koji su se vakcinisali.

Siniša Mali, ministar finansija naveo je da se za tu pomoć prijavilo ukupno 1.395.000 ljudi, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Ako se na to dodaju i svi penzionere koji nisu imali obavezu da se prijavljuju, već su automatski dobili novac, to je ukupno 2.401.000 ljudi.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Da se situacija u svetu polako vraća u normalu svedoči i vest da je stručna komisija japanske vlade odobrila plan za popuštanje mera u sedam prefektura, među kojima je i Tokio, grad domaćin Olimpijskih igara.
  • Tačno godinu dana posle otkrića da je jeftin steroid sprečio smrt od Kovida-19, naučnioci tvrde da su pronašli još jednu spasonosnu terapiju.
  • U Rusiji je nastavljen rast broja novozaraženih, a prema poslednjem preseku prijavljeno je 13.397 slučajeva Kovida-19. Najviše ih je u Moskvi, zbog čega su lokalne vlasti uvele neradne dane zaključno sa vikendom.
  • Mešanje različitih vrsta vakcina protiv korona virusa verovatno je sigurno i efikasno, ali se još prikupljaju podaci kako bi se to i potvrdilo, izjavili su stručnjaci s britanskog Univerziteta Oksford, prenosi agencija AFP.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 177 miliona ljudi, a preminulo više od 3,83 miliona. Dato je 2,44 milijarde doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.626 ljudi, a oporavilo se 179.402 ljudi

  • Hrvatska – 358.918 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.165 pacijenata, a oporavilo se 350.008

Do sada je preminulo 4.409 ljudi, a oporavio se 250.288 pacijenata

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.472 ljudi, a oporavilo se 149.708

Preminulo je 1.603 ljudi, a oporavilo se 98.018 pacijenata

  • Kosovo – 107.552 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.240 ljudi, a vakcinu je primilo 19.257.

A man puts a swab in his mouth

Getty Images

Kako je u svetu?

Mešanje različitih vrsta vakcina protiv korona virusa verovatno je sigurno i efikasno, ali se još prikupljaju podaci kako bi se to i potvrdilo, izjavili su stručnjaci s britanskog Univerziteta Oksford, prenosi agencija AFP.

„Vakcine čija je upotreba odobrena u svetu napravljene su tako da pokrenu imuni sistem da stvori antitela u borbi protiv korona virusa, ali se načini na koji to čine razlikuju”, rekla je doktorka Kejt O’Brajen (Kate O’Brien), direktorka odeljenja za vakcine Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naučnici sa Oksforda su testirali kombinacije vakcina koje se daju u dve doze kao što su Astrazeneka, Moderna, Novavaks i Fajzer.

Do sada dobijeni podaci pokazuju da je vakcinacija prvo Astrazenekom pa Fajzer vakcinom sigurna i efikasna.

Takođe, od ove kombinacije postoji malo veća mogućnost da se pojave neželjeni efekti kao što su svrab i groznica.

Po oceni virusologa, razlog tome može biti što mešanje različitih vrsta vakcina prouzrokuje jači odgovor imunog sistema.

U nekim zemljama, zdravsteveni zvaničnici već predlažu mešanje vakcina u određenim situacijama.

Nakon što je utvrđeno da vakcina Astrazeneka u retkim slučajevima utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, mnoge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Francuska i Španija, su preporučile ljudima koji su primili prvu dozu Astrazeneka vakcine, da za drugu dozu izaberu Fajzer ili Modernu.

U Rusiji je nastavljen rast broja novozaraženih, a prema poslednjem preseku prijavljeno je 13.397 slučajeva Kovida-19.

Najviše novozaraženih je i dalje u Moskvi, gde su zbog situacije sa korona virusom uvedeni neradni dani zaključno sa vikendom.

Javnost u Japanu generalno se protivi održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, delom i zbog straha od povećanja broja zaraženih korona virusom, pošto će gotovo 100.000 sportista i ostalih ući u zemlju.

Japanska medicinska zajednica je uglavom protiv održavanja takmičenja, navodi agencija Rojters

Glavni vladin medicinski savetnik Šigeru Omi rekao je da je „nenormalno” održati Olimpijske igre tokom pandemije.

U Japanu je do sada vakcinisano samo pet odsto stanovništva.

Stručni časopis Lanset pokrenuo je pitanja o zdravstvenim rizicima i kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju i druga zdravstvena tela zbog toga što nisu zauzeli jasan stav.

Takođe, medicinski časopis Nju Ingland džornal naveo je da odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se održe Igre nije potkrepljena najboljim naučnim dokazima.

Drugi najtiražniji list u Japanu Asahi šimbun pozvao je na otkazivanje Olimpijskih igara, kao i druge regionalne novine.

Uprkos svim pozivima i protivljenju, Olimpijske igre će se održati.

U ugovoru o Gradu domaćinu, MOK ima ovašćenje da otkaže takmičenje. Ako Japan otkaže, moraće da isplati kompenzaciju MOK, koji najverovatnije ne bi tužio grad Tokio.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Post Author: Rtvm2020