09. Maj. – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Knjaževac 09/05/2022

U Evropi se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na kapitulaciju nacističke Nemačke i završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine.

I ako se za službani datum završetaka svetskog  rata smatra  2.septembar, kada je na američkom vojnom brodu –Misuri, Japan potpisao kapitulaciju nakon bacanja atomskih bombi na Hirošimu I Nagasaki, rat u Evropii završen je 9.maja.1945.godine potpisivanjem kapitulacije nacističke Nemačke. U Berilinu su u prvim minutima 9.maja sporazum potpisali nemački feldmaršall Vilhelm Kajtel I Georgi Žukov predstavnik Sovjetskih sila kao I Britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Potpisivanjem sporazuma u Evropi je formalno završen Drugi svetski rat iako su se ostaci nemačkih trupa I njihovih saveznika zadržali u okupiranim zemljama odredjeno vreme nakon kapitulacije – u Jugosalviji do 15.Maja.

U Drugom svetskom ratu, u periodu od nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država I oko 110 miliona vojnika. Tačan broj stradalih u ratu nikada nije zvanično utvrdjen , procenjuje se da je poginulo izmedju 50 I 80 miliona ljudi od kojih su od 38 do 55.miliona bili civili.

Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je podatak da je na prostobu bivše države poginulo ukupono 1.706.000 osoba medju kojima nešto više od 300.000. boraca.

Na Crvenom trgu u Moskvi se svake godine održava parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.  U Srbiji ovaj dan se proslavljqa uz počasnu paljbu sa Beogradske tvrdjave I uz polaganje venaca na groblju oslobodilaca Beograda 1944.godine.

Post Author: Rtvm2020