“Svetski dan Zaštite životne sredine” – 05.JUN.

Knjaževac 03/06/2022

 

Svake godine 5. juna, širom sveta obeležava ″Svetski dan zaštite životne sredine″. Cilj obeležavanja međunarodnog dana zaštite životne sredine je podizanje svesti o značaju očuvanja i održivosti životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine osnovan je od strane Generalne skupštine UN 1972. i održava se svake godine 5. juna u više od 100 zemalja. Ovaj događaj koristi se kao jedan od glavnih načina kroz koje organizacija UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini i podstiče političku pažnju i akciju na unapređenje kvaliteta životne sredine. Tom prilikom pružaju se i veće mogućnosti za potpisivanje i ratifikovanje međunarodnih konvencija o životnoj sredini.

Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma i nestanak velikog broja vrsta, kako bi se stimulisao razvoj ekološke svesti ljudi.

Ovaj datum skreće pažnju da: Radi opstanka naše planete i harmoničnog života čoveka sa prirodom neophodno je racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao i obnova narušenih ekosistema i očuvanje životne sredine.

Ovogodišnjoa temom “Samo jedna Zemlja” fokusira se na “Živeti održivo u harmoniji sa prirodom” I poziva na kolektivnu I transformativnu akciju na globalnom kako bi proslavili, zaštitili I obnovili našu planetu.

Post Author: Rtvm2020