“Služavka gospodarica” večeras u Domu kulture u Knjaževcu

Knjaževac 15/09/2022

 

Komična opera “Služavka gospodarica” kompozitora Đovanija Batiste Perolezija, u režiji Miloša Cvetkoviča a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće večeras (15.09)  premijerno izvedena na sceni knjaževačkog Doma kulture.

Ovu komičnu operu, koju još nazivaju i biserom napolitanskog baroka, knjaževačkoj publici će na najbolji način prikazati solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz pratnju Anđele Stanković na čembalu, a uz vodjstvo dirigenta mr Ivane Mirović.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere – opera buffa.  Pergolezi je operu “Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere “Nesalomivi robijaš“ – opera seria, koja je ostala u senci, dok je “Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

Prvi put je izvedena  1733. godine u Napulju, a kada je  izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko. “Služavka gospodarica“ izvodi se na srpskom jeziku.

Početak večerašnje opere zakazan je za 20 časova, cena ulaznice iznosu 350 dinara.

 


 

Post Author: Rtvm2020