Novi EU PRO Plus program

Novi program Evropske unuje za lokalni razvoj, EU PRO Plus doprineće društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije. Evropska unija je za ovaj program, koji će trajati tri godine, izdvojila 30 miliona evra. Program je usmeren ka poboljšanju upravljanja teritorijalnim razvojem, ekonomskom razvoju i unapređenju infrastrukture i kohezije.
Realizaciju EU PRO programa vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.
Evropska unija je i proteklih deset godina pomagala u lokalnom razvoju, a sada se kroz program uvodi sveobuhvatni pristup teritorijalnom razvoju. Institucije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiće podršku za unapređenje kapaciteta za integralno planiranje. Pored njih podršku će dobiti i projekti iz oblasti konkuretnosti, infrastrukture i kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.
“Programi koje smo do sada sprovodili pokazali su da smo zajednički i udruženim snagama uspeli da ne samo ublažimo posledice pandemije tokom prošle godine već i da postignemo no što će biti cilj programa EU PRO Plus u narednom periodu, a to je i cilj evropskih integracija – bolji životni standard i ukupni kvalitet života svakog građanina naše zemlje , bilo gre da u Srbiji živi i radi”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije.
Ona je dodala da je jedan od prioriteta Vlade ravnomerni ekonomski razvoj, kao i da će se kroz EU PRO Plus program raditi na jačanju kapaciteta na lokalu gde implementacija započinje, ali i da će se pojačati mali biznis, preduzetnici, a posebno žene i mladi, kako bi iskoristili dostupna sredstva.
“Posebno koristim priliku da pozovem sve lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, preduzetnike da prate pozive iz ovog novog programa, da pripreme dobre, konkurentne projekte i da povuku sva raspoloživa sredstva koja u narednom, trogodišnjem periodu stoje na raspolaganju za osnaživanje lokalnog ekonomskog razvoja”, rekla je Jadranka Joksimović.
Šef Delegacije Evropske unuje, ambasador Sem Fabrici, rekao je da će EU PRO Plus ulagati u infrastrukturu i doprineti unapređenju opšteg poslovanja u južnoj Srbiji.
Mikela Telatin rekla je da ovaj projekat odražava viziju UNOPS-a da pruži podršku Vladi u postizanju održivog razvoja putem jačanja lokalnih kapaciteta i njihovim osnaživanjem kako bi mogli da preuzmu sprovođenje više projekata, više odgovornosti i postignu veće rezultate. Telanin je dodala da će se EU PRO Plus oslanjati na ekspertizu koju je UNOPS stekao poslednjih decenija u sprovođenju projekata lokalnih razvoja u Srbiji.

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply