150. godina postojanja Knjaževačke gimnazije

 

 

Knjaževačka gimnazija osnovana je 1871. godine. Od njenog postanka do danas gimnaziju je završilo preko 9.000 đaka.

 

Gimnazija trenutno ima 250 učenika u četiri razreda prirodno – matematičkog i opšteg smera. Nastavu izvodi visoko obrazovni kadar, čiji rad svedoči visokim procentom prolaznosti svršenih maturanata na svim fakultetima u državi.

Škola oduvek neguje kreativne generacije i do sada iz nje je izašlo nekoliko stotina naučnika, umetnika, književnika, sportista.

Povodom 125 godina njenog postojanja, Knjaževačka gimnazija izdala je monografiju, čiji je autor Dragan Ivanović, nekadašnji učenik gimnazije, uz pomoć velikog broja bivših gimnazijalaca.

Kapitalna publikacija “Knjaževačka gimnazija u svetu nauka”, autora Vitomira Stevanovića, bivšeg učenika, profesora i direktora Knjaževačke gimnazije, štampana je 2007. godine.

Misija Knjaževačke gimnazije je da omogući razvoj učenika, kao i da omogući uspešan nastavak daljeg školovanja u skladu sa očekivanjima kako učenika tako i profesora.

Povodom obeležavanja 150. godina postojanja, škola je organizovala svečanost kojoj su prisustvovali predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, zamenik predsednika opštine Branislav Josifović, predsednik skupštine Marko Stojanović, profesori koji su predavali u gimnaziji i ostale zvanice. “ Knjaževačka gimnazija je institucija koja je ostavila neizbrisiv trag u sećanjima 150 generacija knjaževčana. Najlepše dane smo provodili u ovoj gimnaziji.Svaki dolazak u ovu školu je posebno emotivan za mene, kao bivšeg đaka, kao i čoveka koji je ovde napravio svoje prve radne korake. Uvek je lepo videti kolege iz tog vremena i ljude sa kojima sam počenjao da radim.”izneo je predsedsednik opštine Milan Đokić

 

Predsednik je obišao deo škole koji je nedavno renoviran, a to su sportska hala i svlačionice. Investiciju je finansirala lokalna samouprava.

Škola je u proteklom periodu opremljena  kompjuterima i belim tablama, što omogućava učenicima savremenu edukaciju.

“Cilj je da bude što više đaka u gimnaziji, a mi ćemo, kao lokalna samouprava, u narednim mesecima i godinama ulagati finansijska sredstva kako bi nastavili da menjamo izgled škole. Pored zamenjene stolarije i nove fasade, uradićemo i podove, ja se nadam, do kraja 2021. godine i u 2022. godini. Biće urađena i fasada sa zadnje strane. Potrudićemo se da Knjaževačka gimnazija, iako stara, bude lepa i sa kvalitetnim uslovima za nastavu” – izjavio je predsednik opštine Milan Đokić.

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply