“MUZEJI ZA 10”

Manifestacija “MUZEJI ZA 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Zavičajni muzej Knjaževac sa ponosom i ove godine učestvuje manifestaciji “Muzeji za 10” raznovrsnim programima.

 

Danas, 12. maja, u dvorištu zavičajnog muzeja održana je promocija “Muzej za sve- muzej za poneti”. Promocija publikacije, aplikacije, internet prezentacije obrazovnog programa Zavičajnog muzeja Knjaževac. Današnja aktivnost u muzeju namenjena je prevashodno deci, a ima cilj unapređenja pristupačnosti i inkluzije objekta i programa muzeja. Autor projekta “Muzej za poneti” je muzejska savetnica, istoričarka umetnosti, Milena Milošević Micić. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Android aplikaciju kreirala je ArhiMedia grupa Matematičkog instituta SANU, a za dizajn internet prezentacije zaslužan je GetToNet.

 

“Sedamnaestog maja 1833. godine  je naš grad, naš Knjaževac, dobio konačno oslobođenje od turaka. Zbog toga mi knjaževčani godinama unazad proslavljamo 17. maj kao dan našeg grada. U okviru obeležavanja te velike godišnjice oslobođenja našeg grada, svaka ustanova kulture sprema neki program. Danas je početak obeležavanja majskih dana opštine Knjaževac. Paralelno sa tim na nacionalnom nivou traje jedna manifestacija koja se zove “Muzeji za deset” , a naš Zavičajni muzej Knjaževac aktivno učestvuje u svim programima. Spojili smo majske dane i ovu manifestaciju .” – rekao je direktor muzeja Milan Zivković

Knjiga “Koferče za znanje Zavičajnog muzeja”, “Muzej za poneti- muzej za sve” , izašla je krajem 2019. godine i   prezentuje kulturno nasleđe našeg kraja. Knjiga će takođe biti dostupna i u digitalnoj formi, a poseduje i QR kodove.

 

“Knjižica je u potpunosti interaktivna. Možete je čitati, možete u njoj crtati, pisati i rešavati zadatke. Sve to naravno možete videti i na našem sajtu.” istakla je muzejska savetnica, istoričarka umetnosti, Milena Milošević Micić

Manifestacije je počeka danas, a aktivnosti će trajati do ponedeljka 18. maja. Obrazovni i multimedijalni programi Zavičajnog muzeja Knjaževac biće predstavljeni putem društvenih mreža i u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parku u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply