Dan opštine Knjaževac

Timočki kraj se od vekovne Turske vladavine oslobodio tek 1833. godine, na 17. maj, kada je narod odlučio da posle 437 godina digne ustanak i zbaci tursku vlast.Turci se nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i otišli, jedni u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su preuzeli šanac Gurgusovačke kule i od tada, nekadašnji Gurgusovac, današnji Knjaževac, zauvek je bio oslobođen od Turaka.

U leto 1833. godine knez Miloš uspostavlja prve redove nove civilne vlasti, nakon čeka Gurgusovac počinje ubrzano da se razvija naprosvetnom, kulturnom i ekonomskom planu.Ovaj se datum obeležava od 1994. godine i od tada se priznaje kao dan opštine Knjaževac. Današnji dan obeležava se radno,  svečanom sednicom Skupštine opštine Knjaževac, dodelom priznanja, kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama.

 

Na malo izmenjenoj sednici Skupštine opštine Knjaževac, malo svečanijoj, prisustvovali su članovi opštinskog veća, kao i ljudi koji su svojim radom i trudom dobili tu čast da im bude uručeno javno priznanje, majska nagrada.

 

“Sedamnaesti maj je izraz odanosti naroda Timočkog kraja da slobodno i ravnopravno živi u svojoj državi sa svojim srpstvom. Ovaj datum upisan je u istoriju naše opštine i sa pravom taj dan zovemo svojim danom, danom opštine Knjaževac. – rekao je predsednik Skupštine opštine Knjaževac Marko Stojanović

 

Ove godine dan opštine proslavljen je i obeležen na drugačiji način. Zbog epidemioloških mera, pandemije koronavirusa, bez svečane akademije i mnogobrojnih aktivnosti.

 

Nakon obraćanja predsednika Skupštine opštine Knjaževac, sa govornice, većnicima, Knjaževčanima, obratio se predsednik opštine Milan Đokić. Predsednik je u svom govoru posebnu paznju obratio na sve projekte koji se trenutno realizuju u našoj opštini, na realizovane projekte, kao i solidarnost i marljivost Knjaževčana usred pandemije koronavirusom.

 

“U ovoj godini na inicijativu predsednika opštine i Sportskog saveza, javno priznanje majska nagrada dodeljuje se Zdravstvenom centru Knjaževac za poštovan i mukotrpan rad u sprečavanju širenja virusa Covid19 i pružanje zdravstvene nege svim stanovnicima naše opštine. “ – izjavio je predsednik Skupštine opštine Knjaževac Marko Stojanović .

 

Majsku nagradu je pored Zdravstvenog centra dobilo par firmi iz Knjaževca, kao i volonteri koji su marljivo brinuli o meštanima opštine Knjaževac.

 

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply