Pravilnik o proizvodni malih količina hrane

Knjaževac 08/04/2022

Od 01.aprila.2020.godine na snazi je  pravilnik MInistarstva poljoprivrede, šumartva i vodoprivrede , o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, području za obavljanje tih delatnosti, kao i isključenju, prilagođavanju ili odstupanju od zahteva higijene hrane. Pravilnik se odnosi na proizvodnju i plasiranje malih količina hrane na tržište

Proizvodjači koji na svom poljoprivednom gazdinstvu žele da proizvode i prodaju male količine proizvoda, oni kao proizvodjači i preradjivači  moraju biti registrovani u APR-u kao privredno društvo. Svi proizvodjači koji se bave proizvodnjom hrane, oni sami kao proizvodjači odgovaraju za kvalitet proizvoda koji proizvode i plasiraju na tržište. Zbog toga moraju bit registrovani u centralnom registru objekata, da bi, ukoliko dodje do nekog ekcesa, ukoliko kvalitet hrane nije dobar i ako je hrana koju proizvode nebezbedna, mogli biti lako pronadjeni i sankcionisani.

Osoba koja se bavi proizvodnjom  i prodajom malih količina proizvoda, mora bit registrovana i mora imati važeću sanitarnu knjižicu, takodje mesto na kome se vrši prerada i proizvodnja hrane mora da ispunjava sve higijensko- sanitarne uslove.

Post Author: Rtvm2020