Crkve i manastiri opštine Knjaževac: Miletina crkva

Knjaževac 18/05/2022

 

Na ograncima Tresibabe u blizini sela Žlne, na sedam kilometara od Knjaževca, nedaleko od ušća Žlnske rek u Svrljiški Timok Nalazi se Miletina crkva.

Ime je dobila po seljaku Mileti Živadinoviću, a posvećena je Svetom  velikomučeniku Lazaru.

Mileta Živadinović, zvani Crkvar, bio je čuveni timočki prorok koji je otkopao Miletinu crkvu, predvideo rat sa Turcima, paljenje Knjaževca, zemljotres u Sofiji kao i mnoge druge istorijske dogadjaje.

 

Otkopavanje crkve:

U strahu od Boga, Mileta je sugestivno nagovarao narod da sa njim otkopa crkvu, koji je on zaista otkopao 1874. godine. Crkva je u narodu poznata po svojim celibnim moćima i molitvama koje se vrše u njoj. Po predanjima se govori da je crkva nekad bila na levoj strani Svrljiškog Timoka na vrhu brda „Glavičica“, pa je zatim, uz pratnju andjela, prešla na desnu stranu gde se i sada nalazi.

U porti crkve nalazi se zvonik sa jednim zvonom kao i stub gde je neekada bila trpeza, na kome stoji zapis – „U slavu Svetog Lazara velikomučenika i Svete Bogorodice. U ime Božije i slave njegove, za zdravlje ljudi i napredak u stoci, ovu zavetinu podiže Anka Nedeljka Nikolića, iz Žlna 1926.godine.

Crkva je posvećena svetom Lazaru velikomučeniku gde se meštani  na Lazarevu subotu i dan dans okupljaju.

Post Author: Rtvm2020