Potpisani ugovori za održavanje manifestacije “Miholjski susreti sela”

Knjaževac 24/06/2022

 

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Sebija potpisao je ugovore sa 87 predstavnika jedniica lokalnih samouprava, koje su dobile sredstva na Javnom konkursu za održavanje manifestacije “Miholjski susreti sela”, koja za cilj ima obogaćivanje društvenog života stanovništva na selu, negovanje tradicionalnog načina života I kulturno – istorijskog nasledja.

Kao  predstavnik opštine Knjaževac, ugovor sa Ministarstvom za brigu o selu potpisao je Igor Stevanović, zamenik predsednika Skupštine Opštine Knjaževac.

Kalo ministar  Krkobabić ističe, ovogodišnja manifestacija okupiće blizu 1.300 sela iz Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima če uzeti učešće I pratiće ih oko 150.000 ljudi. Manifestacija će se održati u periodu od 1.Jula do 1.Decembra ove godine. Ukupan iznos potpisanih ugovora jeste  41,3 miliona dinara, a potpisivanju ugovora prisustvovao je pesnik i predsednik komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu, Ljubivoje Ršumović.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike. Takmiče se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima –  izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

 

(Izvor/Foto: Ministarstvo za brigu o selu – zvanična strana)

Post Author: Rtvm2020