Zlatnasto žutilo vinove loze – bez sredstava za zaštitu

Knjaževac 29/08/2022

 

Naša zemlja iz godine u godinu postaje sve značajniji proizvodjač vina, ali  u ovom periodu godine vinova loza je izložena povećanoj opasnosti od bolesti zlatastog žutila. Ova bolest zabeležena je u našoj zemlji kao I u regionu, I ona predstavlja veoma destruktivno oboljenje koje prouzrokuje fitoplazma flavescence doree – najštetnije fitoplazme na vinovoj lozi.

Početni simptomi zaraze ovom fitoplazmom ogledaju se u tome što pupoljci u proleće kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime.

Na zaraženim čokotima dolazi do promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. U kasnijim fazama listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crnih sorti inficirani listovi bolešću zlatasto žutilo su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Za zaštitu vinove loze od zlatastog žutila ne postoje hemijske mere suzbijanja. Osnovne mere zaštite podrazumevaju suzbijanje vektora i uništavanje zaraženih čokota.

Sada je period kada se simptomi zlatastog žutila mogu lako uočiti u vinogradima te je preporuka da se svi zaraženi čokoti uklone iz zasada i unište kako bi se sprečillo dalje širenje ovog veoma opasnog oboljenja vinove loze. Koje za svega nekoliko godina može da dovede do zaraze celog vinograda i uništenja proizvodnje grožđa.


 

Post Author: Rtvm2020