Danas je prvi dan Jeseni koja će trajati šest munuta duže nego pošle godine

Knjaževac 23/09/2022

 

Jesen je ove godine nastupila u noći izmedju 22 i 23.septembra, u petak u 3 sata i 3 minuta nakon ponoći po srednjeevtopskom vremenu i trajaće sve do 21.decembra kada počinje zima.

Jesen na severnu poluloptu Zemlje dolazi 266.dana u godini, i to u 38 sedmici, a u istom trenutku na južnoj polulopti dolazi proleće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu, obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se naziva jesenja ravnodnevnica ili drugačije – jesenji ekvinocij. Sunce će, nakon 22. septembra, početi da se spušta ispod linije nebeskog ekvatora i njegova svetlost biće postepeno sve slabija, dok će noić biti sve duže. Svoju najnižu tačku  Sunce će dosegnuti prvog dana zime.

Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta odnosno sve do 21.12. kada nastupa zima. Jesen će ove godine trajati  šest minuta duže nego prošle godine. U danas prvog jesenjeg dana Sunce je izašlo u  6:26h , a zalazi u 18 časova i 34 minuta.

 


 

Post Author: Rtvm2020