Sutra u Srbiji počinje popis, na tri pitanja ne mora da se odgovori

Knjaževac 30/09/2022

 

U Srbiji  u subotu 1. oktobra počinje popis stanovništva i domaćinstava, a popisivači će na teren krenuti od osam sati ujutro.

Građane Srbije očekuju 69 pitanja, učešće na popisu je zakonska obaveza, a za one koji odbiju da odgovore na pitanja popisivača predviđene su prekršajne prijave. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri pitanja – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Građanima koji daju netačne ili nepotpune podatke preti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara, prenosi RTS.

Popisivač koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara. Za popisivače su u  još tri slučaja predviđene su kazne  – ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuva tajnost svih prikupljenih podataka.

U slučaju da građani nisu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno.

Od 15. septembra je počeo sa radom Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, a građani će pozivanjem na broj telefona 0800 444 005 besplatno dobiti sve informacije i odgovore na sva pitanja koja se tiču popisa. Sve informacije možete dobiti i na veb sajtu popisa – OVDE

Post Author: Rtvm2020