8. maj Svetski dan borbe protiv raka jajnika

Po osmi put u Srbiji obeležava se danas Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera.

U Srbiji se taj datum obeležava od 2013. godine, sa ciljem da se gradi osećaj solidarnosti i skrene pažnja na žene koje žive sa rakom jajnika i kojima je neophodna pomoć i podrška kako bi pobedile ovu tešku bolest.

Od raka jajnika godišnje u svetu  oboli oko 250 000 žena, u Srbiji oko 900 žena  i oko 450 žena u Srbiji umre . Srbija je prva zemlja u Evropi po smrtnosti raka jajnika.

Broj preventivnih pregleda u Srbiji iz godine u godinu opada,a u narednom periodu će se raditi na unapređenju prevencije i lečenja obolelih od raka jajnika.Nespecifičnost simptoma dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze. Preko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV.Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju.Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju. Sve žene na svetu u opasnosti su da obole od ove bolesti. Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika je prilika da mislimo na ovu bolest i podelimo svoje znanje sa ženama koje volimo.

(Foto izvor: rts.rs)

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply