Ekološki projekti u Boru, Somboru, Požegi, Knjaževcu i Pirotu

Na osnovu zvaničnih podataka, ne računajući mineralni otpad, u Srbiji se reciklira samo 34 odsto otpada. To je manje od bilo koje zemlje Evropske unije i znatno manje od EU proseka koji iznosi 75 odsto.
 
Takođe, Srbija ima samo 10 funkcionalnih higijenskih deponija, dok se broj divljih procenjuje na čak oko tri hiljade.
 
Naporedo s tim, čak 6,5 odsto građana izjavljuje da ima nezadovoljene zdravstvene potrebe, što je skoro tri puta veći udeo u odnosu na prosečne vrednosti u EU. Sve to neposredno utiče na zdravlje i kvalitet života građana Srbije,” rekla je Milena Altmajer, vođa projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030, otvarajući skup na kome su lokalne organizacije civilnog društva najavile u narednih godinu dana aktivnosti na realizaciji četiri inicijative za primenu ciljeva održivog razvoja u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine u Boru, Somboru, Požegi, Knjaževcu i Pirotu.
 
Finansijsku podršku za te aktivnosti obezbedio je Fond za održivi lokalni razvoj koji podržavaju Švajcarska i Nemačka razvojna saradnja, a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.
 
– Knjaževac ima novu transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem, ali građanima nisu obezbeđeni uslovi za primarnu selekciju otpada u blizini njihovih domova. Zato će aktivnosti našeg projekta “Čista sredina – Zdravi ljudi” biti usmerene na podizanje svesti građana o značaju primarne selekcije reciklažnog otpada na mestu nastanka,” rekla je na skupu Snežana Pavković iz organizacije Timočki klub iz Knjaževaca.
 
Dodala je da će u tu svrhu biti uspostavljena četiri ostrva sa velikim kontejnerima za reciklažu i osam manjih sa kantama za selektovanje reciklabilnog otpada, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini škola.
 
– U okviru našeg projekta “Građani i lokalne samouprave zajedno ka ciljevima održivog razvoja” sprovešćemo istraživanje stavova građana i stručne javnosti o najvažnijim izazovima našeg grada u pogledu zaštite životne sredine i na osnovu toga kreirati Lokalni akcioni plan za zaštitu životne sredine Grada Sombora – objasnio je prisutnima Srđan Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra.
 
Aktivnosti inicijative “Bolje je održivo” u Boru, koje su usmerene na podizanje ekološke svesti i znanja dece, mladih i građana sprovodiće Društvo mladih istraživača iz Bora dok će projekat “Prvi korak ka čistoj i otpornoj lokalnoj zajednici!”, koji će u Somboru sprovesti Fondacija Gimnazija „Veljko Petrović”, podrazumevati kreiranje modela za reciklažu aluminijumskih limenki i plastičnih čepova na teritoriji tog grada i podizanju svesti različitih pripadnika lokalne zajednice u Somboru o značaju sistematskog bavljenja reciklažom otpadnog materijala.
 
izvor. danas. rs

Post Author: Rtvm2020

Leave a Reply