Razvoj i stanje višegodišnjeg voća u Opštine Knjaževac

Knjaževac 19/05/2022

 

Višnja

Na području Opštine Knjaževac zasdi višnje se nalaze u fazi kraj cvetanja do faze zeleni plodnik okružen sa sasušenom cvetnom ložom, čašične latice počele da opadaju

Vizuelnim pregledom je na naličju mladih listova uočeno  prisustvo kolonija crne trešnjine lisne vaši. Ukoliko obilaskom svojih zasada poljoprivredni proizvođači registruju prisustvo crne trešnjine lisne vaši, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin.

zbog najavljenih padavina, u cilju zaštite lisne mase od prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog vića I prouzrokovača pegavosti lišća višnje I trešnje, stručnjaci preporučuju da se pre padavina primeni neki od registrovanih fungucida.

Jabuka

Na području Opštine Knjaževac jabuka se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalazi u fenofazi razvoja ploda: plodovi dostigli veličinu od 10 mm do 20 mm.

Za područje Opštine Knjaževac najavljeno nestabilno vreme sa padavinama, koje u osetljivoj fazi intenzivnog porasta jabuke mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti ploda jabuke.U cilju zaštite plodova jabuke i lisne mase, preporuka proizvođačima je da, pre najavljenih padavina, sprovedu hemijski tretman nekim od preporučenih fungicida.

U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi jabukinog smotavca. U cilju sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove, preporučuje se hemijski tretman insekticidom: – Coragen 20 SC (akt.m. hlorantraniliprol), u koncentraciji 0,016- 0,02%.

Dunja

Na području Opštine Knjaževac zasadi dunje se, u zavisnosti od lokaliteta, nalaze u fazi od puno cvetanje: najmanje 50% cvetova otvoreno, prve latice opadaju do početka cvetanja do cvetovi venu: većina latica opada.

Dunja je još uvek u osetljivoj fazi razvoja kada može doći do infekcije prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Nestabilno vreme i najavljene padavine, stvoriće povoljne uslove za razvoj bolesti. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje tretmana, pre najavljenih padavina, nekim od preporučenih baktericida

Vizuelnim pregledom zasada dunje registrovano je prisustvo biljnih vaši. Primena insekticida u toku cvetanja je zabranjena. Proizvođačima se preporučuje da ukoliko pregledom potvrde prisustvo vaši tek nakon završenog cvetanja primene neki od registrovanih insekticida.

 

Stručnjaci upozoravaju da : Prilikom primene sredstava za zaštitu bilja treba se pridržavati uputstva za upotrebu i primeniti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača.

 

Post Author: Rtvm2020